Bikefit før og efter cykelkøb

90618-04_TAR-MEN_SL6-SW-DISC-DI2_BLK-SILHLG_HERO
Thomas Bundgaard
13/12-2018

Intro

Timing er – om ikke alt, så meget vigtigt – også når det kommer til bikefit. Man kan få det lavet både før og efter et cykelkøb, og det er ikke mere rigtigt end det andet.

Får du lavet bikefit, før du køber, beskytter du først og fremmest dig selv mod fejlkøb. Du køber ikke bare en cykel (ramme, hjul og geargruppe), men også frempind, styrbredde og sadel, og har derved bedre indblik hvad der netop passer dig og ikke bare noget af det, forhandleren tilfældigvis har på lager. Du bliver også klædt på til valg af den rigtige cykeltype – geometrien passer til din kørestil.

Ulempen er, at bikefitte ofte laves på en justerbar cykel eller atrap og ikke på den cykel, som du faktisk kommer til at køre på. Derfor bliver det aldrig 100% nøjagtigt. Meget af bikefittet ligger i detaljerne, som kan være svære at overføre fra tal på et stykke papir til virkelighedens cykel og rytter.For eksempel er standbredden næsten umulig at overføre præcist, og her klart bedst at sende rytteren ud med det produkt der er justeret til den endelige cykel.

Bikefit efter cykelkøb

Får du lavet det efter købet, er det på den endelige cykel. Så er det bare virkelig surt, hvis størrelsen ikke er helt rigtig eller geometrien ikke optimal. Endvidere skal man påtænke ekstra udgifter i forbindelse med køb af sadel, frempind og styr.

Den optimale løsning er, at du får lavet et fit, før du køber og herefter får mekanikeren hos forhandleren til at indstille cyklen efter bikefitterens mål. Derefter kører du nogle ture på din nye cykel og mærker efter, hvordan det føles – og så vil den gode bikefitter invitere dig ind til en opfølgning, der sætter de sidste detaljer på plads.

Tidspunkt for bikefit

De fleste tror, at de skal få lavet bikefit i det tidlige forår, lige før sæsonen.

Det er en fejl.

Når vi skriver den 1. april er enhver cykelrytter som en kvie, der trænger til at komme på græs, og der er ingen tålmodighed til at køre indstillinger ind i roligt tempo og give kroppen ro til at vænne sig til ændringerne.

I stedet bør du blive fittet, når vintersæsonen begynder, og du rykker ind på hjemmetræneren. Her har du tid til at køre de nye indstillinger stille og roligt ind uden konkurrencer. Det er også på den tid af året, du har mere tid og overskud til at få lavet den styrke- og mobilitetstræning, der ofte følger med.

Tip til dit cykelkøb

  1. Lyt til din bikefitter!
  2. Gå efter de store mærker, der har brugt flest penge på udvikling, test, forskning og materialer. Der, får du den nyeste teknologi og ofte det bedste køb.
  3. Husk – hvis du forestiller dig et billede af et stort gammelt træ – , at rammen er stammen, og hjulene er de bærende grene. Gear og bremser er bare blade, og de skal basalt set kun kunne bremse og skifte gear. Alligevel er det ofte det, der afgør om vi køber cyklen eller ej.
  4. Cykelstørrelsen kommer ikke kun an på din højde, men også dine proportioner (længde på ben, arme og overkrop). Det kan er især være afgørende, hvis du ligger imellem to størrelser. Her spiller din erfaring og mål med hvad cyklen skal kunne og så ind (hvad søger du og vægter højst?) Eksempler: Stabilitet, komfort, hurtig respons, adræthed etc.
TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype