Blok træning er super effektivt

sportograf-115511081_lowres
Thomas Bundgaard
17/04-2020

Blok træning er super effektivt

Der kommer hele tiden nye studier af hvilken træning, som er den bedste. Jeg har altid haft en stor interesse for videnskaben i sporten og det skinner nok igennem, i det arbejde vi laver i The Cycling Club.

For nogle år siden lavede man i Norge et studie, som kiggende på effekten af blok træning. Vi vil I denne artikel prøve at belyse typen af træning og beskrive de effekter, som vi også selv har oplevet.

Blok træning dækker over mange typer af træning. Det kan være hårde og lette blokke, som I kender fra vores almindelig træningsprogram. Det kan også være træning, hvor man samler en type af træning i blokke og skifter imellem disse. I studiet fra Norge kiggende man på blokke med forskellig type af træning, så man havde kort og virkelig hård træning i visse perioder og andre perioder med mere lavintensiv træning. Man havde også en kontrol gruppe, som kørte en mere klassisk periodisering, hvor man havde nogle intervaller af forskellig intensitet blandet i alle ugerne. Det betyder, at den træning de lavede var ens fra uge til uge, hvorimod den anden gruppe havde forskellige typer af træning, grupperet så træningen var forskellig set over flere uger.

Resultatet der kom frem var overraskende. Gruppen med blok periodiseringen oplevede en markant forbedring, mens gruppen med den traditionelle struktur kun oplevede en mindre stigning. Kan vi ud fra dette konkludere, at blok træning er bedre end mere traditionel træningsstruktur?

Vi skal nok passe på med at stille tingene så simpelt op, for studiet var på en lille gruppe og gruppen med blok træningen havde et virkelig intensivt program. Desuden var det åbenlyst for alle, hvilken type af træningsplan de havde, så vi må medtage risikoen ved placeboeffekten.

Vi må dog sige, at det var et follow up studie på et studie, som viste samme effekt og begge studier er lavet på et godt videnskabeligt grundlag.

Hvordan er vores egen erfaring med blok træning så?

Jeg træner mange atleter i min hverdag og min grundholdning har altid været, at alle er forskellige og vi ikke kan give generelle retningslinjer for alle, men en af grundstenene i god træningsopbygning er variation.

Vi ved at kroppen har et mindre respons på træning, som den kender, sammenlignet med træning som er ny.

I år 2018.

Jeg havde selv en oplevelse i 2017, hvor jeg skiftede fra en træning med rigtig meget tredshold træning igennem mange år. Jeg havde haft en følelse af stagnation og med et fuldtidsjob blev jeg tvunget til at træne mere intensivt. Så jeg begyndte at træne langt mere VO2max træning i mine workouts. Efter en opstart, hvor jeg var kronisk træt, begyndte jeg at tilvænne mig til træningen og fik i 2018 min måske bedste sæson. Året efter prøvede jeg at gentage strukturen, men denne gang udeblev den helt samme effekt. Den eneste forskel på træningen fra året før var, at denne gang var træningen kendt og jeg havde trænet noget sammenligende træning hele vinteren. Den eneste forskel var faktisk, at træningen ikke skildte sig ud.

Jeg er derfor af den overbevisning, at der ikke findes ét træningsregime, som alene er bedre end andre, men at variation og den hertil knyttede øgede motivation, som ændringer tit skaber, er et virkelig godt redskab, for at kunne have en udvikling igennem lang tid.

Rigtig god fornøjelse med træningen.

Link : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23134196

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype