Bruger man mere energi på at træne, når det er koldt?

NEOS ULTRAZWinter OUTDOOR5
Benjamin Justesen
13/12-2018

Kulde og træning

Mange tror, at det ”koster” ekstra energi at træne, når det er koldt, men er det nu også tilfældet?

Når vi skal lave et stykke arbejde, bliver der dannet en hel del overskudsvarme. Kroppen kommer af med denne varme til omgivelserne ved at fordampe sved fra huden, som vi har beskrevet i en artikel tidligere. Så ofte er kroppen altså mere beskæftiget med at køle sig end at holde varmen. Det kan du også mærke ved at føle steder med høj blodgennemstrømning og perifært liggende blodåre, som f.eks. armhulen eller lysken. Her vil du, næsten ligegyldigt temperaturen, føle dig varm og allerede ved let arbejde føle dig svedig. Det er også forklaringen på, at man kan køre et cykelcross løb på en time i frostgrader med kun en tempodragt og stadig ikke føle, at man fryser. Der bliver, når intensiteten er høj, produceret så meget overskudsvarme, at man ikke fryser.

Men som du sikkert kender, vil denne overskudsvarme hurtigt aftage, når vi stopper med at arbejde, og vi vil hurtigt begynde at få det koldt. ”Det er derfor en seriøs cykelrytter ikke stå og hænger efter målgang, men straks søger over til bilen efter varmt tørt tøj”.

Dette betyder, at forholdene skal være lidt særlige, hvis det skal koste ekstra energi, at træne når det er koldt. Hvis intensiteten er lav og du er ude i lave temperaturer, vil du opleve, at du kan begynde at ryste. Det starter ofte i kæberne og spreder sig langsom til resten af kroppen. De såkaldte ”kulderystelser” er kroppens måde at prøve at skabe varme på. Rystelserne er korte muskelspændinger, som danner varme og derfor er dette et effektivt middel imod kulden. I dette tilfælde bruger kroppen altså energi på at holde varmen, ud over det som bruges til fremdrift.

Hvorfor kan jeg så ikke yde det samme om vinteren som om sommeren?

Der kan være mange forklaringer, men de vigtigste er, at der om vinteren ofte vil være et dyk i træningsvolumen og intensitet, så din form er en smule dalende. Luften er også tykkere, luftmolekylerne er tættere i kold luft og det betyder, at der er en øget modstand i at gennembryde vinden. Den øgende mængde tøj, man tilsvarende har på, giver en øget mekanisk modstand.

Samlet set vil det være svært at præstere det samme, som man kan om sommeren. Men det koster altså ikke ekstra energi om vinteren, forbi det er koldt, med mindre du har kulderystelser.

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype