Corona, forkølelse eller allergi?

Diverge Experience
Thomas Bundgaard
19/04-2020

Corona, forkølelse eller allergi?

Hvis du kigger ud af vinduet skinner solen, temperaturen stiger og du får lyst til at gå udenfor. Lyst til at cykle eller løbe en tur. Det er blevet forår og tid til at alting springer ud og sætter frø. Det er også nu at pollensæsonen for alvor begynder. I disse tider, hvor landet lider under for Coronavirus, kan der opstå tvivl om, hvorvidt det er Corona, allergi eller blot en simpel forkølelse du har fanget. Vi vil derfor i denne artikel forsøge at give dig et overblik for symptomerne og komme med råd til, hvordan du kan optimere din træning, hvis du lider af pollenallergi.

De forskellige symptomer

Alle os med pollenallergi kender symptomerne ret godt og følger måske med i udviklingen af pollentallene, for at vide hvad vi kan forvente os, hvis vi våger os ud. Men for nye allergikere kan det være svært at vide, om det er en forkølelse, Coronavirus eller pollenallergi de har redet sig. Det er sådan, at der hvert år kommer 5.000-10.000 nye pollenallergikere og når du ikke tidligere har haft symptomer, kommer allergien i år, hvor vi har meget fokus på Corona, ret ubelejligt. Ligesom med Coronavirus rammes vi alle forskelligt af allergi. Nogle vil opleve få og milde symptomer, mens andre kan blive meget syge og det er derfor vigtig at være særligt opmærksom på forskellene.

De mest sikre symptomer på allergi er kløen fra næse og øjne, løbende/tilstoppet næse og nysen, hvilket ikke er de samme symptomer, som ved Corona. Særlig vigtig er det at være opmærksom på kløen i næse og øjne, som ikke opstår ved hverken forkølelse eller Corona. I udgangspunktet kan en forårsforkølelse og Coronavirus godt minde om hinanden. Ved både forkølelse og Corona kan de første symptomer være ondt i halsen og tør hoste. Er disse symptomer kombineret med feber er der stor risiko for, at det er Corona og du bør kontakte din læge for at blive testet.

Vi har ofte fået at vide, at hovedpine er tegn på Corona, men du skal her være opmærksom på, at allergi godt kan forårsage hovedpine ligesom en slem forkølelse kan og det er derfor vigtig at være opmærksom på kombinationen af dine symptomer i forhold til hvilken form for handlemønster du vælger. Pollenallergi er ikke farligt for dig, medmindre det sætter sig på din respiration og i dette tilfælde, vil det være godt at søge læge. Pollenallergi kan afhjælpes og du skal derfor ikke tro, at det bare er noget man må leve med. Sidst men ikke mindst oplever mange muskelsmerter ved Corona. Dette opleves ikke ved allergi.

Som en god tommelfingerregel kan man sige at alle symptomer fra halsen og opefter, altså i øjne, øre, næse og mund er ufarlige, men at symptomer fra halsen og ned giver grund til opmærksomhed og bør, hvis de forværres undersøges.

Træning og allergi

Hvis du rigtig lider af allergi, kan det være næsten uudholdeligt at være udenfor når pollentallene rigtig tager fat, men det er ikke farligt at træne, hvis du har allergi. Faktisk viser studier at regelmæssig motion kan forbedre symptomerne ved høfeber. Samtidig viser studier, at der er en sammenhæng mellem stress og symptomerne ved pollenallergi og som vi allerede ved, har motion en positiv virkning på stress, hvorved det vil have en positiv effekt på vores allergi. Vi har herunder samlet en række gode råd til dig, som kan gøre din træning under pollensæsonen mere udholdende.

  • Træn tidligt eller sent. Hvis du træner tidligt om morgenen når morgendukken stadig holder på pollen, vil der være mindre pollen i luften. Det samme gør sig gældende sent om aftenen, efter at duggen er faldet.
  • Træn på regnvejrsdage. Regn er blevet din nye bedste ven. Regnen får pollen til at falde til jorden og den vil derfor ikke hænge i luften, hvor den generer dig.
  • Træn inden døre. Hvis du har det meget slemt og har mulighed for det, så træn inden for. Hvis du sørger for at holde godt rent, vil der være mindre pollen i luften inden døre. Det er endnu ikke muligt for os at komme i fitnesscentret, men så snart det bliver muligt igen, er det jo oplagt at tage derhen. Der burde også være god ventilation og derfor frisk luft uden pollen.
  • Brug værnemidler. Der er her ikke tale om den slags de bruger på hospitalerne, men brug briller og gerne nogle af de større modeller, der dækker øjnene og siderne godt. Du kan også overveje at investere i pollenfiltre til næsen. Disse fås både som masker og som rent næsefilter. Et anden noget mere lavpraktisk fif, kan være at smøre lidt vaseline under næsen. Dette skulle bevirke at pollen ”satte” sig der, inden det kom op i næsen og kan irritere.
  • Sidst men ikke mindst er det vigtig at få vasket sit træningstøj og udstyr umiddelbart efter træning, så man ikke slæber det rundt i huset, ligesom det ikke er nogen god ide, at tørre sit træningstøj udenfor, hvor du risikere at det bliver ”smittet” med pollen, som kan genere dig senere.

Rigtig godt forår til alle og rigtig god tur ud i det dejlige vejr, som vi på trods af alt, må sørge for at nyde i denne tid.

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype