Får du ondt i maven når du spiser gels?
Når vi dyrker sport og træner hårdt, skal vi have noget energi på motoren. Energien kan komme fra både mad eller energiprodukter. Om vi indtager energien som fast eller flydende er faktisk ikke så afgørende. Det vigtige er, at vi tilfører nok energi i forhold til den mængde vi bruger undervejs. Vi skal jo ikke have erstattet af den brugte energi på selve turen. Den mad vi spiste i går og den mad vi spiste om morgenen er også bidragende til den energi, vi bruger på vores cykeltur. Det er dog sådan, at den madpakke, vi har med hjemmefra, skal supperes, hvis vi er ude på lange togter.
Det betyder at langt de fleste cykelister fra tid til anden indtager energidrik, gels eller energibarer. Nogle må dog opgive, da mavegenerne ved at indtage energi bliver for store og må derfor indfinde sig med at spise mindre komprimeret energi som pasta eller hvedeboller.
Fruktoseintolerance
Synderen i de fleste tilfælde er fruktose, som indgår i de fleste energiprodukter. Fruktose har den fordel, at de transportøre, som transportere energien, er forskellige fra de øvrige. Det betyder at man f.eks. kan optage 60 gram maltodextrin, men derudover indtage 20-30 gram fruktose, hvis man er trænet, i timen. Altså er en blanding af fruktose og maltodextrin på papiret godt, men mange mennesker har svært ved at fordøje fruktose i større mængder. Vi kan godt klare en banan, et æble og måske også noget slik, men en stor mængde i dunken over få timer bliver let for meget.
Ondt i maven
Mange oplever at få rigtig ondt i maven og diarre og måske endda opkast efter en dag med massere af energiprodukter. Det kunne være under en La Marmotte eller grejsdalen.
For nogle kan det gå over i løbet af næste dag, men for andre kan det blive ved længere og måske udvikle sig til også at omfatte rigtig dårligt humør.
Her skal man gå til lægen for at blive teste for fruktoseintolerance. Nogle mennesker har ikke nok af det enzym som bearbejder froktose i cellerne og det betyder, at der ophobes fruktose i cellerne. Hvis problemet er opstået senere i livet, vil det højeste sandsynligt være GLUT-5 transportørerne i tarmen som giver problemer.
Ondt i sjælen
Langt værre bliver det, hvis man udsættes for en kost med alt for højt indhold af fruktose, som mange gør særligt i USA, hvor gennemsnitsindtaget af fruktose er 80 gram om dagen. Det over at det belaster systemet og optagelsen af sukker til blodet bliver mættet, så der ikke kan optages de nærringstoffer, som normalt bruger sukkeret som taxa ind i blodet. Det kan f.eks. være aminosyren tryptofan, som indgår i produktionen af serotonin. Serotonin kaldes også lykkehormonet og påvirker vores humør positivt. Det betyder, at har man svært ved at optage tryptofan, kan det påvirke produktionen af serotonin og derved udløse dårligt humør eller i værste fald depression hos fruktoseintolerante.
Hvis man kun oplever milde symptomer ved indtagelse af store mængder fruktose, kan man vælge energiprodukter med lavt eller ingen fruktose. Der er også meget, som tyder på, at der ligger en læring i fordøjelsen, således at man kan blive bedre til at optage fruktose på den lange bane.
Men oplever man svære symptomer, er det måske en ide at gå til lægen og blive tjekket for fruktoseintolerance.