Fysisk træning som behandling

UBS_7244.jpg
Benjamin Justesen
03/05-2019

Fysisk træning som behandling

I 2018 udkom Sundhedsstyrelsen med et metastudie af fysisk aktivitet som middel i behandling af en række forskellige lidelser/sygdomme, syndromdiagnoser og risikotilstande. I studiet er inddraget de lidelser, hvor man har fundet en direkte positiv effekt på sygdommen eller på symptomerne til sygdommen. Fordelen ved at anvende fysisk aktivitet som behandling er, at der generelt er meget få bivirkninger og risici forbundet med denne form for behandling, hvilket inden for den medicinske verden vægtes højt i valget af behandlingsmetode. Af behandlingsformer er der i studiet lægt vægt på konditionstræning og styrketræning og studiet beskriver virkningen af fysisk aktivitet på 31 lidelser i alt. Vi vil i denne artikel komme med et lille udpluk af de mest interessante i vores øjne.

Der har gennem tiden været fokus på behandling af psykiske lidelser med fysisk aktivitet. Vores studie beskriver effekten på tre almindelige psykiske lidelser nemlig angst, depression og skizofreni. For disse tre almindelige psykiske lidelser viser Sundhedsstyrelsens studie, at fysik aktivitet har en lille til moderat effekt. For alle tre lidelser gælder det, at der er tale om konditionstræning som f.eks. løb, cykling eller svømning på et let niveau med øget intensitet over tid. Træningen kan foregå individuelt eller i små grupper, men det kommer an på den enkelte. En vigtig faktor i forhold til disse lidelser er, at de ofte ses i kombination med hinanden og derfor kan effekten af motion godt være flere rettet.

Den fysiske træning kan dels have den effekt, at den virker som en adspredelse for de negative tanker, som mennesker med denne type lidelser ofte har. Dertil kommer, at fysisk aktivitet betragtes som sundt, hvilket for en person med f.eks. angst, som dyrker motion, vil betydet at denne kan opfatte sig som værende sund, ”normal” og skabe sociale relationer. Alt sammen noget, som vil styrke de positive tanker.

Aerob træning lader også til at have en indvirkning på de hormoner, som påvirker sindsstemningen nemlig betaendorfinniveauet (kroppens morfinstof) og monoamin-koncentrationerne (f.eks. noradrenalin(stresshormon) og dopamin(lykkehormon)). Hormoner, som har en stor sammenhæng med de psykiske lidelser.

En konsekvens af motion er ofte, at man bliver svedig og at pulsen stiger. Dette er de samme symptomer, som mennesker med psykiske lidelser oplever ved deres sygdom. De kan derfor få oplevelsen af, at deres symptomer er noget normalt opstået og derfor ikke farligt, hvilket kan være medvirkende til at de negative bivirkninger mindskes.

Afslutningsvis i relation til de psykiske lidelser giver fysisk aktivitet et generelt bedre velvære, hvilket kan være medvirkende til en mere positiv kropsfornemmelse og tilgang til sig selv.

En anden lidelse, vi har valgt at se nærmere på, er hyperlipidæmi (forhøjet kolesterol). Her er der tale om en lidelse, hvor der ses en markant effekt af konditionstræning. Forhøjet kolesterol skyldes generelt for stor koncentration af fedt og særligt kolesterol i blodet. De inddragede studier ser på effekten af fysisk aktivitet uden fokus på vægttab. Studierne viser, at kroppens evne til at forbrænde fedt forbedres gennem fysisk aktivitet, hvilket resultere i et nedsat niveau af fedt i blodet. Samtidig så man, at forholdet mellem de forskellige fedtsyrer ændredes så koncentrationen af det sunde HDL blev større og tilsvarende blev mængden af den usunde LDL mindre. I modsætningen til de psykiske lidelser, hvor kun en smule motion kunne have en positiv effekt, er der her behov for en noget større mængde og gerne med større intensitet. Rapporten anbefaler en mængde, der som minimum svarer til Sundhedsstyrelsens anbefalinger på 30 min. om dagen, men helst mere. Ønsker man at nedsætte træningsmængden kan man justere på intensiteten. Lider man af forhøjet kolesterol, kan man have andre følgelidelser og det er derfor vigtigt at træne ud fra en individuel formåen og være opmærksom på de signaler, som kroppen sender.

Til slut vil vi kort runde en folkesygdom nemlig lændesmerter idet 30-50 % af den voksne befolkning oplever at have haft forbigående eller konstante smerter i lænden inden for det sidste år. Rygsmerter kan ofte opleves som stærkt begrænsende for ens bevægelighed og kan også være begrænsende for ens præstationsevne på cyklen. Her i The Cycling Club kan du finde forskellige styrketræningsøvelser til både mave og ryg, som vi kraftigt vil anbefale dig at se på, hvis du oplever at have problemer med ryggen.

Sundhedsstyrelsens studie viser en klar effekt af styrketræning, træning med fokus på koordination og stabilisering samt core-træning ved ryg og lændesmerter. Effekten af styrketræning på rygsmerter ses i form af en smertereducerende effekt, hvilket skyldes dels frigivelsen af endorfiner, men i lige så høj grad stabiliseringen og styrkelsen af musklerne omkring ryggen.

Vil du vide mere om fysiks træning som behandling, anbefaler vi, at du læser rapporten på, som du kan finde på Sundhedsstyrelsens hjemmeside eller retter henvendelse om potentielle emner til The Cycling Club.

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype