Grejsdalsløbet optakt

Drenthe 8, 2017, Women's World Tour
Benjamin Justesen
03/05-2019

Grejsdalsløbet

Mange træner hårdt imod store mål som Grejsdalsløbet eller andre motionsklassikere. Vi prøver her at komme med en guide til den absolut sidste periode op mod disse løb.

Du har trænet målrettet og nu står du over for det vigtige valg. Hvordan griber jeg den sidste periode an? De sidste 2 uger før et stort løb, kan man groft sagt vælge mellem 2 forskellige strategier.

  1. Modellen hvor man tager en hvile uge i første uge og en moderat i ugen optil selve løbet.
  2. Modellen hvor man tager en moderat uge først og så en helt let uge optil selve løbet.

Vi vil her belyse fordele og ulemper med de 2 forskellige modeller. Først er det vigtigt at kigge på fysiologien og til et løb som Grejsdalsløbet, vil det for de fleste handle om, at holde et relativt stabilt niveau hele løbet igennem og ikke komme op i anaerobintensitet særligt meget. Derfor betyder din anaerobe kapacitet ikke det helt store og du vil være afhængig af din aerobe kapacitet i store dele al løbet.

Det tager tid at forbedre sin aerobe kapacitet. De fleste ved nok, at man ikke kommer i topform over en weekend. Så med 2 uger til et stort løb, er det begrænset, hvad der kan lægges på det nuværende niveau. Brug derfor hellere tiden på at vedligeholde din nuværende form og få noget friskhed med oven i hatten.

Vi er alle forskellige og vores krops reaktion på en pludselig og dramatisk ændring i træningsmønstret eller hyppigheden kan opleves forskelligt. For nogle, som er vant til at træne dagligt, vil 1 – 2 dages pause før et løb virke som ”gift” for kroppen og fornemmelsen på dagen vil være skyhøj puls, men en følelse af ingen kræfter og bund i trådet.

Er man derimod mindre trænings vant, kan 1 dag helt uden træning, være rigtig godt og for nogle endda 2 lette dage optil et løb. Her er det vigtigt, at du prøver dig lidt frem og som rettesnor, er det bedst at holde sig til det mønster, som du plejer og bare justere ned på tiden og intensiteten.

Vi vil her beskrive de to modeller.

Model 1.

Er god for dem, som ofte træner meget og hyppigt, da hvileuge ofte for disse kan betyde at kroppen går lidt i ”dvale” i hvile ugen og de skal bruge 1-2 træninger, før kroppen er rigtig oppe i gear igen. Så 14 dage før løbet tages en uge med 50 % intensitet og 50 % mindre tid. Husk stadig at holde fokus i.fht. Kost, søvn og drikkevaner. Ugen optil løbet køres, skal det være en uge med 80 % af intensiteten i en normal uge og 60-70 % af tiden. 2 dage før løbet køres står den på en tur på 2 timer med et interval på 20 min. I tempozonen. Dagen før rulles en tur på max. 1 time med 60-80 g. sukker opløsning i dunken.

Model 2.

Denne model bytter rundt på de 2 uger og har 80 % intensitet med 60-70 % af tiden i den første uge og så 50 % intensitet og 50 % tid i anden uge. De sidste 2 dage er som model 1, dog kan intensiteten på intervallet 2 dage før hæves en smule til at være høj i tempozonen. Dette vil med sikkerhed vække kroppen og her er væske indtaget resten af dagen af MEGET høj betydning.

Så er det bare at klø på og vi ønsker jer rigtig god fornøjelse.

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype