Højdetræning ved havoverfladen. Er det muligt?

ebaf44df24d2165e0e5b0d13f3c51431_Sana-18
Thomas Bundgaard
27/02-2021
Højdetræning har altid fascineret mig. Men det har også været et område, der rent performancemæssigt, har været svært at blive helt klog på, da studier peger i forskellige retning og rent lavpraktisk bare er så utroligt svært at få passet ind med den familievenlig badeferie.

Har forgæves forsøgt at sælge ideen om den storslåede natur, der findes i 2200 meters højde på toppen af Teide vulkanen, Tenerife. Samtidig har jeg også for længst passeret det stadie hvor kalenderen og samvittigheden tillader, at kunne tage af sted på en ”ego højdetræningslejr”. Derfor blev jeg enormt interesseret, da jeg hørte hvad Casper Foldager og hans kollegaer havde gang i, i et lille kliniklokale på lystbådehavnen i Egå, Aarhus.
Sana Hypoxi. Individualiseret intensiv ’højdetræning’ til atleter.

Jeg tog kontakt til Casper og fik mig en rigtig god snak omkring hvad det var for en behandling og hvad det kunne gøre for skadehelingsprocessen og performancemæssigt. Jeg signede mig derfor op på et performance forløb. Det skal siges at Sana Hypoxi kan meget mere ind at hjælp dig med at køre stærkt på cykel. Størstedelen af tiden fokuserer de på at hjælpe folk med kroniske skader, såsom hjernerystelser, sene/led skader, migræne og Covid-19 senfølger.

Performance-forløb

Sana Hypoxi skriver på deres hjemmeside;

”Vi tilbyder individualiseret intensiv ’højdetræning’ til atleter – professionelle og amatører – og alle andre, som har et ønske om at optimere deres  ydeevne mest muligt.

Traditionel højdetræning tager typisk udgangspunkt i et ophold i moderat højde – 2000-3000 m.o.h. – over en periode på 3-4 uger. Mange atleter, fx cykelryttere og løbere, tager på højdetræning som et samlet hold, selvom vi ved, at tolerancen og evnen til at få et udbytte af højdetræningen er individuel på personniveau. Dette er i høj grad genetisk bestemt, og i mindre grad, hvor god form du er i.

Hos Sana Hypoxi udformer vi et individuelt og personligt højdetræningsforløb til lige netop din genetik og dit respons til højde. Det betyder, at vi har mulighed for at tilrettelægge et program som kan tilpasses din hverdag og træning i Danmark, samtidig med at du kan opnå din maksimale ydeevne på det ønskede tidspunkt.

Højdetræning hos Sana Hypoxi tilbyder vi på nuværende tidspunkt i vores klinikker i Egå ved Århus og i København.

Højdetræning hos Sana Hypoxi består af sessioner, af ca. 1 times varighed, hvor du får et iltniveau i indåndingsluften som er betydeligt lavere end ved traditionel højdetræning i kortere intervaller, afbrudt af restitutionsperioder. Undersøgelser har vist, at denne form for højdetræning; Intermitterende Hypoxisk Terapi (IHT) giver et kraftigere respons i kroppen end traditionel højdetræning og det er også derfor man kan nøjes med kortere sessioner.

Effekterne af højdetræning (både IHT og traditionel højdetræning) er langt mere komplekse end kun øget hæmatokritværdi. Faktisk kan kun ca 20% af effekten fra højdetræning tilskrives netop dette, og det er især de resterende 80% vi påvirker hos SANA Hypoxi. En fuld videnskabelig beskrivelse kan findes her.

Som udgangspunkt anbefaler vi at starte højdetræningen med et basisforløb, bestående af 4 højdetræningssessioner (IHT) over en periode på ca. 2 uger, som vores erfaring viser, er det, der skal til for at de fleste oplever en mærkbar effekt. Herefter kan der suppleres med yderligere sessioner baseret på erfaringer og respons fra basisforløbet. ”

Min oplevelse

De første par behandlinger, handlede meget om at tilpasse behandlings-stresset. Det jeg bedst kan sammenligne det med, er træningsstress, som afhænger af træningstiden og intensiteten. Samme er gældende her. Jo længere tid, du bliver påvirket med lav ilt, omkring 80%, svarende til 4500-5000 meters højde, jo større stress. Det var underligt, for det var ikke hårdt. Måske lettere ubehageligt de første par gange, da det godt kan udløse en let summen i kroppen, træthed og let svimmelhed, særligt hvis iltniveauet kommer for langt ned. Under alle behandlinger blev jeg tæt monitoreret og observeret på, således iltniveauet, og længde på intervallerne blev tilpasset. Dagen efter var træt, ikke muskulært, men træt i hovedet, som dog fortog sig op ad dagen.

Jeg havde i perioden (januar) meget fokus på grundtræning og længere intervaller under threshold (syregrænsen) og jeg kunne derfor godt mærke, når der skulle køres cykelløb til den ugentlige Velotons, som er cykelløbs-intervaltræning hver onsdag. Jeg følte allerede i løbet af to behandlinger et enormt anaerobt boost, hvorved jeg pludselig kunne holde til at køre tæt på maks i længere tid. Særligt mærkbart var det i zonerne over threshold. Jeg følte pludseligt et stort overskud, og kunne se det både på watt-data og i den direkte konkurrence under Velotons. Jeg kunne ikke se en stigning i mine peakwatt, men evnen til at komme mig hurtigt og gentage ryk og accelerationer var mærkbart bedre, uden at jeg træningsmæssigt havde haft særligt fokus herpå. Effekten varede ved igennem hele perioden, men det største boost var klart efter de to-tre første behandlingerne. De mere langvarige effekter, har været svær at måle direkte på, men jeg var i hvert ikke på nogen måde dårligt kørende det mest af foråret. Jeg fik i sommeren et par behandlinger mere, men mere med henblik på at hele op efter et cykelstyrt. Om jeg helede hurtigere, kan jeg ikke sige med sikkerhed, men er ret sikker på at det i hvert fald ikke forsinkede helingsprocessen.

Ved sidste besøg lavede vi et podcast, med Sana Hypoxi’s, fysiolog, Rasmus Folino.

Vi afdækker følgende spørgsmål.
Hvad er Sana?
Hvordan foregår det og hvad er formålet og forventelig effekt?
Hvordan påvirker det kroppen, og hvordan føles en behandling.
Er det farligt?
Hvordan adskiller det sig fra at tage på Teide (højdetræningslejr) eller lignende?
Hvordan adskiller det sig fra at købe et højdetelt og sove i det?
Hvornår er det bedst at få det?
Skal man ændre i sin træning og forsvinder effekten?
Med andre ord vi kommer vidt omkring.
Skal du bruge mere info, så findes deres hjemmeside her: Sana Hypoxi
TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype