Intro

Aerobe intervaller : varighed på over 10 minutter eller over.

Anaerobe intervaller : varighed under 10 minutter og ofte under 5 minutter.

De fleste har opdaget effekten ved intervaltræning, nemlig at det giver mere tid i de høje intensiteter og flytter bedre på formen end træning med en jævn effekt. Det er dog vigtigt at have noget længde på sine intervaller. Aerobe intervaller hvor intensiteten ikke kommer over funktionel threshold (anaerob tærskel) og ned til restitutions tempo.

Bliver disse intervaller af for kort varighed, når iltoptagelsen ikke op i på et steady state niveau, og træningen bliver med lavere udbytte. Det er tiden på tærsklen, som flytter dig i træningen. Lidt firkantet kan man sige, at motoren ikke når at blive helt varm, inden den igen får en pause. Så lad din motor blive godt varm inden du holder pause.

Anbefaling

Vi anbefaler at du har sigter mod 10-15 minutter eller derover. Du kan godt lave intervaller, som er 30-40 minutter lange, men husk at restitutionen også skal være længere ved længere intervaller. Som med alt andet træning er en langsom progression vigtig. Så start op med kortere intervaller og øg langsomt længden.

Man kan også med held starte sine intervaller med stigende intensitet. Derved kommer man ikke ud i en situation hvor man bruger alle sine kræfter i det første interval og må skippe de resterende.

Længden af pauserne imellem intervallerne kan man også justere på, men en god huskeregel er, at pausen skal være lang nok til, at man kan gentage ydelsen fra forrige interval. Der vil selvfølgelig indtræde en træthed med tiden, og når intensiteten falder tilstrækkeligt bør intervalserien stoppes. Herefter kan stadig trænes ved lavere intensitet, men ofte vil mere træning i og omkring tærsklen være uden den store effekt, da kroppen er for udtrættet på dette træningspas.