Hvad kan vi med målrettet træning?

Summer Camp, Road, Diverge, MY18
Benjamin Justesen
24/01-2020

Hvad kan vi med målrettet træning?

Vi bliver ofte stillet spørgsmål om hvad niveauet på vores træningsplan er. For at forklare det, skal vi dykke lidt ned i forståelsen af træningsresponset og forståelsen af et generelt træningsprogram.

Når vi begynder at træne, sker der nogle positive responser i kroppen, forskellig træning skaber forskellig respons og responser er forskellig fra person til person.

Det kunne lyde som noget en tidligere statsminister engang sagde noget om ”mere som giver mindre som giver mere ….”

Så for at forklare det, kan vi tage et eksempel.

Vi tager 10 unge utrænede mænd på 21 år og udsætter dem for den samme træning. Træningen er en blanding imellem kondition og styrketræning.

Hvis vi efter 10 uger tester dem og ser på deres forbedring, kan vi se, at nogle er blevet bedre end andre og nogle har måske kun ringe forbedring på konditionen med flyttet sig meget på styrkedelen, imens andre måske har flyttet sig mere på konditionen, men ikke noget eller i mindre grad på styrkedelen.

Forklaringen på dette er kompliceret, men genetik, levevis, socialklasse, alder og helbred spiller blandt andet en større eller mindre rolle. Så alle har altså en forskellig vej til deres personlige endemål. Vi kan derfor ikke med sikkerhed sige, hvad endestationen for vores træningsprogram er, men vi kan sige, at det sigter imod, at man bliver bedre, til særligt de længere løb med temposkift.

Det kunne f.eks. være:

  • Maratona
  • La Marmotte
  • Grejsdalsløbet

Vi har derfor udviklet et baseprogram, som kan bruges af næsten alle og med få specialiserede tiltag, som kan ændres til dit måske mere specifikke mål. Hvis du vil kører MTB etapeløb skal du måske bruge mere tid på at tage træninger, som ligger i forlængelse af hinanden.

Ønsker du at blive god til spurter, skal du fokusere mere på spurterne og styrketræningen, men grundlæggende kan du putte dette oven på det faste program.

Man kan se programmet, som en opskrift på en kage. Hvis du følger programmet, får du den kage, som vi har udviklet, men det kan være du foretrækker mere chokolade eller mindre glasur og så laver du små ændringer, som får det til at blive mere individuelt tilpasset i din retning.

Skal du bruge hjælp til et specifikt mål og ønsker at træne så målrettet som muligt, skal du kontakte en personlig træner. Det kunne være Velofit i Århus ejet af Thomas Bundgaard eller AimHigh i København der drives af Rune Larsen og Benjamin Justesen til dagligt.

Summering

Programmet har ikke et fælles mål for alle, men dine personlige muligheder bestemmer hvor ”god” en cykelrytter du kan blive.

Programmet er en base, som kan bruges som fundament for mere specialiseret træning eller følges, som det er lagt pt.

Hvis du vil have lagt et helt specifikt program f.eks. hen imod et bestemt mål, skal du bruge en personlig træner.

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype