Myter / udfordringer

Træning på hjemmetræner eller spinning kan være et super alternativ når vejret bliver dårligere. Mange er efterhånden begyndt at bruge meget af deres træningstid indendørs. Det er ofte letter at få passet ind i en travl hverdag og træningstiden bliver super effektiv.

Der er dog nogle myter/udfordringer som vi vil behandle i det kommende:

– Man taber sig meget af spinning!

– Min puls er rigtig høj, så det er god træning.

– Hvorfor kan jeg ikke træde de samme watt indendørs?

– Kan jeg nøjes med at træne på hjemmetræner hele vinteren?

Man taber sig meget af spinning

Når man sidder indendørs er der ikke nogen vindkøling og luftfugtigheden bliver hurtig høj, hvilket gør det rigtig svært for kroppen at køle sig nok af. Når vi begynder at arbejde, laver kroppen en stor mængde overskudsvarme. Varmen ville hurtigt, hvis vi ikke kølede kroppen, få kernetemperaturen til at stige og det ville gøre os dårlige og i værste fald føre til overophedning. Derfor har kroppen forskellige muligheder for at køle os ned. Den mest effektive måde er at begynde at svede. Under fordampning af sved fra huden fjernes energi, og vi opnår derved en nedkøling af huden.

Sveden er altså væske fra svedkirtlerne, som kroppen benytter til at køle kroppen ned med. Når det er rigtig varmt, kan du miste store mængder væske gennem sveden og det er derfor ekstra vigtigt, at erstatte væsken når man sveder meget, som ved indendørs træning.

Væsken (mængden af sved) kan dog ikke direkte kædes sammen med et stort energiforbrug. Når vi arbejder hårdt, bruger vi meget energi, men det meste af energien under selve arbejdet kommer fra kulhydrat energiomsætning. Den primære fedt omsætning, efter en hård spinning time, kommer først når du er stoppet, og sidder hjemme i sofaen. Den hårde træning sætter nemlig gang i vores hvilestofskifte og betyder, at vi efter endt træning forbrænder mere energi end ellers.

Det er altså ikke fedt der drypper af dig i spinninglokalet, hvilket vi nok skal være glade for trods alt. Det er derimod kroppen der temperaturregulere, og kan ikke nødvendigvis kædes sammen med et stort energiforbrug.

Min puls er rigtig høj, så det er god træning

Pulsen er ofte høj ved spinning og hjemmetræner træning, men det betyder ikke at træningen er bedre eller mere effektiv. Den høje puls skyldes, at kroppen sender blodet ud til de overfladeliggende blodårer, for at komme bedst muligt af med varmen. Det giver et øget areal at fordele blodvolumen over, som betyder, at hjertet ikke bliver helt så godt fyldt imellem hvert hjerteslag. Så for at kunne levere samme mængde blod ud til de arbejdende væv, skal hjertet slå flere gange.

Pulsen bliver altså ofte kunstig høj under varme træningsforhold og det betyder, at du med pulsbaseret træning skal tage højde for en ”kunstig” forhøjet puls.

Det kan betale sig at sætte en blæser på når du træner indendørs, herved får du reduceret varmens effekt på træningen.

Hvorfor kan jeg ikke træde de samme watt indendørs?

Når du kører på en på en spinningcykel eller hjemmetræner bliver din arbejdsøkonomi ændret. De væsentlige årsager vil vi beskrive i en enkeltstående artikel senere i The Cycling Club. Men en reduktion på 15% i FTP er ikke unormal i en transsitions fase fra udecykling til indendørs cykling. I takt med at der trænes mere på hjemmetræneren, bliver forskellen udlignet. Den opnåede forbedring på hjemmetræneren kan dog ikke altid medtages direkte på landevejen, men de fysiologiske forbedringer er overførbare.

Kan jeg nøjes med at træne på hjemmetræner hele vinteren?

Altså kan der konkluderes, at indetræning er et godt alternativ til udecykling, også selvom du ikke får frisk luft og oplever naturen i reality, kan den virtuelle træning stå som et godt alternativ til spinningen, som ligger længere fra cykling udendørs end hjemmetræneren.

Husk dog at det danske vind og vejr giver hår på brystet.