Jerntilskud

UBS_9866-2048x1250
Benjamin Justesen
28/06-2020

Jerntilskud

Mange atleter tager jerntilskud og det kan være både godt og skidt. I denne artikel kigger vi på fordele og ulemper med jerntilskud.

Funktionen

Jern er et meget vigtigt mineral for kroppen og indgår i både ilttransporten til og fra musklerne, i produktionen af energi i mitokondrierne, ligesom det også indgår i både immunsystemet og vores kognitive funktioner. Vi ved derfor, at det kan gå ud over mange funktioner, hvis kroppen er i jernunderskud. Særligt er transporten af ilt interessant for os, der dyrker udholdenhedssport.

Hvis vi bliver dårligere til at transportere ilt til musklerne, vil vi hurtigt begynde at præstere dårligere og selvom vi prøver at træne hårdere, vil forbedringen udeblive.

Mangel

Undersøgelser viser at sportsfolk er mere udsatte for jernmangel end resten af befolkningen. Særligt kvinder, der har menstruation, er i ”risikogruppen”. Her viser optil 35 % tegn på jernmangel i større eller mindre grad.

Grunden til at sportsfolk er mere udsatte er, at jern er svært for kroppen at optage og sportsfolk har et større behov. Når man træner har kroppen et større inflammatorisk niveau, som hæmmer optagelsen af jern yderligere i mellem 3-6 timer efter træning. Desuden vil omdannelsen af røde blodlegemer, sved og små blødninger fra fordøjelsessystemet skabe et endnu større behov for jern. Da vi ofte får vores jern i kosten fra animalske produkter, særligt indmad, er sportsfolk, som spiser en plantebaseret kost, særligt udsatte. Denne kombination af sport, et lavt energiindtag for at holde vægten, en plantebaseret kost og en kronisk søgen efter de sidste procenter er med til at mange sportsfolk indtager et jerntilskud. Men er det så klogt?

Selv diagnose

Man kan ikke selv stille diagnosen, om man lider af jernmangel og da kroppen modsat med mange andre vitaminer og mineraler ikke kan udskille et eventuelt overskud, kan det være problematisk at indtage jern, hvis der ikke er tale om en mangelsituation. Ophobning af jern i kroppen kan medføre skader på celler og vi anbefaler derfor på det kraftigste, at man får sin læge til at undersøge om man mangler jern før et supplement af jern sættes i gang. Tager man jern supplement eller vitamin piller indeholdende jern, anbefaler vi, at man overvejer det i samråd med en læge.

Symptomer på jernmangel kan være:

  • Træthed
  • Mangel på energi
  • Forpustet ved fysisk belastning
  • Dårlig restitution
  • Nedsat præstation

Da alle symptomerne også er gældende ved dårlig form og andre tilstande, er det vær at bemærke, om de særligt kommer til udtryk med længerevarende fysisk arbejde eller i restitutions uger.

Kan man nikke genkendende til ovenstående symptomer, kan det være en god ide at kontakte lægen for en blodprøve.

Der findes flere grader af jernmangel og er manglen kun mild kan en omlægning af kosten måske hjælpe, men er manglen større kan et tilskud være nødvendig.

Her skal man være opmærksom, på at der er mange faktorer, som spiller ind på optagelsen af jern. Kaffe og mange fødevarer hæmmer faktisk optagelsen. Det anbefales at indtage jern op aftenen, og gerne sammen med lidt vitamin-c, men ellers uden andre fødevarer.

Summering

Tag ikke jern hvis du ikke er i mangel. Få dine forskellige niveauer af jern testet og først herefter indtag jerntilskuddet på den rigtige måde, så pengene ikke er spildte. Er du kvinde, spiser en plantebaseret kost og træner meget, er det ekstra vigtigt at blive testet en gang imellem.

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype