Klamper – vælg rigtigt og gør dig umage

90618-04_TAR-MEN_SL6-SW-DISC-DI2_BLK-SILHLG_HERO
Thomas Bundgaard
13/12-2018

Klamper

Der findes rigtig mange forskellige klampe- og pedalsystemer, og det kan være en jungle at vælge de rigtige. Det afgørende er, at klampen er justerbar i alle retninger. Det vil sige frem og tilbage, fra side til side og rotation. Hvis ikke den kan justeres i alle retninger, er der ofte tale om et kompromis i forhold til at få den placeret rigtigt.

Systemer

På landevejssiden er de tre mest kendte systemer er Look Keo, Shimano og Speedplay, som alle kan justeres optimalt (i min optik).

Look Keo og Shimano ligner hinanden meget med en klampe, der monteres på skoen med tre skruer, så den kan justeres i alle retninger. Udover god justerbarhed har disse klamper den fordel, at prisen er lav, så man kan skifte hyppigere.

Speedplay kan finjusteres til mindste detalje, men er op mod tre gange så dyre, og holdbarheden er ikke meget bedre. Den er dog det rigtige valg, hvis du virkelig vil nørde i bund med justeringen.

Placering

Klamperne skal placeres sidevejsmæssigt ud fra fodens vikling/tilt og knæposition (Kalveknæ: Smal fodstilling. Hjulben: Bred fodstilling). Klampens midtpunkt skal sidde 5-10 mm bag storetåens grundled, der hvor foden er bredest.

Rotationen skal tillade, at du har fri bevægelighed i begge retninger (hæl ind/hæl ud), så foden aldrig bliver presset ud i ikke-neutral retning. Rotationen giver en følelse af frihed, så spændinger fra foden ikke forplanter sig oppe i knæet og giver dig problemer der.

Husk, at selv små rotationsændringer kan have stor effekt.

For meget bevægelsesfrihed (frit flow) er heller ikke godt, da det kræver ekstra arbejde for knæleddets stabiliserende muskler. Herved kan der opstå træthed, ømhed og overbelastning på siderne af knæet. Jeg anbefaler 4-6 graders bevægefrihed – aka flow.

Alt, hvad du gør med klampen har den modsatte effekt på foden – fuldstændig som at bakke med en trailer J

Vil du have tæerne til at pege mere udad, skal du rotere klampen mod storetå-siden. Vil du have tæerne til at pege mere indad, skal du rotere klampen mod lilletå-siden.

Sko og indersål

Skoene skal være gode og have en komfortabel indersål, der støtter hele foden, så trykket fordeles jævnt på det størst muligt område. De fleste indersåler er flade og basalt set bundkonservative, idet de ingen støtte yder, andet end mild isolering i bunden af dine sko. Det gælder også sko i +2.000 kroners-klassen. Heldigvis er der flere modeller der tilbyder customformede såler og sko, hvilket er et tydeligt bevis på, at cykelbrands, som producerer cykelsko langsomt er blevet mere opmærksomme på området.

Som sagt skal indersålen støtte hele foden, i særdeleshed under svangbue-senen, som løber fra storetåen til hælen. Ydersålen skal være stiv, så det ikke er muligt at mærke klampens placering for tydeligt igennem skoen. Herved fordeles trykket fra klampen, så jævnt som muligt over hele foden.

Se video for mere information (har været vist på velofit.dk):

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype