Løberknæ på cyklen

Løberknæ
Thomas Bundgaard
27/12-2018

Intro

Cykling var engang en nydelse og uden besvær. Det var komplet smertefrit, men nu føles hvert pedaltråd som en stikkene skarp smerte fra ydersiden af knæet. Smerterne er kommet snigende og gradvist gået fra ømhed til at være en skarp smerte.Har du det sådan så har du med stor sandsynlighed udviklet ”løberknæ” på din cykel?

Skadens navn: Tractucs iliotibial friktions/ eller smerte-syndrom.

Du skal tage det seriøst for ellers kan smerterne fortsætte i månedsvis og nogle personer kan døje med det i op til år. Skaden er ikke sjælden og rammer cykelryttere på alle niveauer.

Den opstår som følge af kontinuerlig og gentagne belastning fra at bøje og strække knæet under pedaltrådet. Her kan det kraftige senebånd – tractusbåndet, som strækker sig fra ydersiden af hoften, ned langs låret og hæfter lige under knæet på ydersiden.

Øget spænding i tractusbåndet, udløser øget friktion på ydersiden af knæet (laterale epicondyl), som medfører inflammation (læs artikel omkring inflammation) samme sted. Kendetegnet er en skarp, stikkende smerte fra ydersiden af knæet. Mange oplever det kortvarigt, hvor smerterne forsvinder, som følge af nedsat belastning, men ignoreres symptomerne, således inflammationen fortsætter, så kan det gøre din cykling ulidelig i meget lang tid.

Tjekliste

– Kommer fra ydersiden af knæet eller knæene.

– Smerterne er tiltagende fra ømhed til skarp smerte.

– Øget belastning (tungt gear) medføre forværring af smerterne.

– Smerterne er konstante under hele cykelturen

– Fornemmelse af at noget klikker eller ”smutter” på ydersiden af knæet

– Hævelse og ømhed ved berøring på ydersiden af knæet

– Hoften og lænden kan blive øm og smertefuld i samme side, hvis problemer fortsætter.

Tractusbåndet

Tractusbåndet udspringer fra musklerne omkring hoften: Ballen (m. glut. Maximus og medius) og hoftebøjeren (m. tensor fascie latae). Funktionen er at skabe sidevejs-stabilitet for låret og knæets yderside, samt hjælpe til med at bøje og strække knæet i en lige linje (skabe alignment). Således du ikke banker knæet ind i overrøret under cykling.

Årsagen

Foden

Foden har en meget vigtig rolle under løb og cykling. Den fungerer stødabsorberende og stabiliserende for hele benet. Hvis foden ikke kan bremse den kræft lårmusklen og ballen producerer under cykling, så kollapser den. Svangbuen falder samme og der opstår: overpronation. Dvs. den trykkes flad og falder indad. Det starter en kædereaktion for hele benet. Skinnebenet roterer indad og knæet følger skinnebenet og fodens retning, og falder ligeledes indad mod overrøret under pedaltrådet. Herved kommer der øget spænding på tractusbåndet og træk på tilhæftningen, som kan udløse inflammation.

Hoften

Spænding og stramhed i muskulaturen omkring hoften (balle og hoftebøjere), kan trække i

tractusbåndet ovenfra og dermed udløse spænding og øget friktion på ydersiden af knæet.

Tjek din cykel og udstyr

Sadelhøjde:

Sidder du for højt, stiger kravet til de stabiliserende muskler omkring hoften og dermed øget sandsynlighed for at udløse smerter i tractus senebåndet. Ligeledes vil spændingen omkring tilhæftningen på tractusbåndet øges = øget friktion = større sandsynlighed for smerter omkring knæets yderside. Har du mistanke om for høj sadelhøjde (Læs artikel omkring sadelhøjde. Ubehag og uro på sadlen, træthed i baglår og lægmuskel) så start med at sætte den ned med 5mm og teste dette.

For lav sadelhøjde vil også kunne udløse smerter, men disse vil ofte udløses i toppen af pedaltrådet, som følge af at knæet sporer udad (lateralt). Forestil dig at cykle med en indkøbspose mellem benene. Fjerner du den udløsende årsag, vil smerterne reduceres markant og hurtigt.

Klamper:

Hvis klampernes position roterer foden for meget indad (tæerne peger indad) eller din standbredde er for smal, så stiger spændingen omkring tractus tilhæftningen med øget friktion til følge og sandsynlighed for smerter.

Såler:

En god sål med svangbuestøtte, kan hjælpe på fodens stabilitet under tung belastning, således den ikke kollapser.

Behandling

Bikefit:

Sørg for at du sidder i den rigtige højde, på den rigtige sadel og med korrekt indstillet klamper, samt god svangbuestøtte i skoene.

Is og hvile:

Kommer du hjem fra en cykeltur med ovennævnte symptomer, så start med at putte is på området. 10-20 min. tre gange i løbet af dagen. Er inflammation voldsom, så anbefaler jeg 1-2 uger med hvile eller reduceret træningen. Behandling via massage eller med foamruller på hoftemusklerne og tractussenebåndet, kan nedsætte spænding og dermed reducere friktionen på ydersiden af knæet.

Se artikel: Foamruller. 

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype