Mere afstand eller hysteri?

IndsætLuftpartikler - Mere afstand eller hysteri (færdig)
Benjamin Justesen
10/04-2020

Mere afstand eller hysteri?

Hvad er sikker afstand, når du løber, cykler og går i forhold til smitterisikoen for COVID-19?

Et belgisk studie har undersøgt dette og er kommet frem til at den typiske 1-2 meter anbefalede afstand næppe er nok.

De skriver, at frisk luft og motion i form af gåture, cykling og løb er godt for det overordnede helbred og styrkelse af immunforsvaret i disse corona tider. Men vi bør undgå hinandens ”slipstreams”, under disse aktiviteter.

Dette er resultatet af en undersøgelse foretaget af KU Leuven (Belgien) og TU Eindhoven (Holland). (1) (2) (3)

Studiet beskriver at den typiske sociale distanceringsregel, som mange lande anvender, på ca. 2 meter, virker effektivt, når du står stille indendørs og udenfor med svage vindforhold. Men når du går en tur, løber eller cykler, skal du være mere forsigtig. Et kraftigt åndedræt, nys eller hosten, udsender et hav af partikler, som hænger i luften. Den person, der løber eller cykler bag dig i den såkaldte slip-stream, kan meget vel ramme den sky af mikro-dråber der hænger i luften.

Forskerne kom til denne konklusion ved at simulere forekomsten af spytpartikler hos personer under bevægelse (gang og løb) og dette fra forskellige positioner. Ved siden af hinanden, diagonalt bag hinanden og direkte bag hinanden. Normalt bruges denne type modellering til at undersøge og forbedre performance-niveauet for atleter, med henblik på at undersøge optimale positioner i forhold til at spare energi ved at fange den foran-løbende/kørendes slipstrøm. Men når man ser på COVID-19, er anbefalingen at holde sig ude af slipstrømmen ifølge forskningen.

Resultaterne af testen synliggøres i en række animationer. Skyen af dråber, der efterlades af en person, er tydeligt synlig. ”Folk, der nyser eller hoster, spreder dråber med en større styrke, men også folk, der bare trækker vejret, efterlader partikler”. De røde prikker på billedet repræsenterer de største partikler. Disse skaber den største chance for forurening/smitte, men falder også hurtigere ned. ”Men når de løber gennem den sky, kan de stadig lande på dit tøj” ifølge professor Bert Blocken.

Simuleringerne viser, at social afstand spiller en mindre rolle for 2 personer i et miljø med svage vindforhold, når man løber / går ved siden af hinanden. Dråberne lander bag de to. Når du er placeret diagonalt bagved hinanden, er risikoen også mindre for at fange dråber fra personen foran.

Risikoen for forurening er den største, når du opholder dig lige bag ved personen foran i hans/hendes slipstrøm.

På baggrund af disse resultater vejleder forskerne at tage yderligere sikkerhedsafstand; for gående, der bevæger sig i samme retning i en linje, skal afstanden være mindst 4-5 meter for den bagvedgående. For løberne og langsomt cyklende skal den være 10 meter og for cykling i højt tempo mindst 20 meter. Når man passerer nogen, anbefaler studiet også at øge afstanden betydeligt, nemlig op til 20 meter for cykling.

Mine overvejelser

Jeg finder dette interessant, og bestemt noget vi skal have med i vores betragtning og overvejelser, når vi dyrker motion og sport, men må også blankt erkende at jeg er en smule skeptisk. Jeg er hverken forsker eller læge, så har kun min sunde fornuft at koble denne information op på. Jeg kan blot konstatere, at hvis vi skal holde op til 20 meters afstand, når vi passerer hinanden på cykel, så bliver det noget mere besværligt at komme forbi, næsten uanset hvor bred vejen eller cykelstien er. Det næste jeg tænker, ud fra samtaler med egen læge omkring smitterisikoen under sport, er at der skal en vis mængde virus til at smitte.

Jeg kan ikke undgå at tænke, at partiklerne vi nyser eller ånder ud, under aktivitet, uanset om det er løb eller cykling, bliver på meget kort tid fortyndet med mange andre partikler i luften og derved må risikoen for at en tilstrækkelig stor mængde virus indhaleres også være meget lille. Hvor meget virus partiklerne ”fortyndes”, og hvor mange virus partikler der skal til for at smitte, ved jeg ikke.

Men uanset, ville jeg ikke være bange for at cykle hverken ved siden af, diagonalt bagved eller lige bagved en rytter, der trækker vejret let eller tungt. Og skal der hostes, snottes eller nyses, så foregår det naturligvis bagerst, præcis ligesom det ellers burde foregå på en helt almindelig træningstur uden for Corona-krisetid.

(1): https://www.demorgen.be/nieuws/belgisch-onderzoek-fietsen-joggen-of-wandelen-doe-je-best-niet-achter-elkaar-in-tijden-van-corona~b60aece6/

(2): https://www.hln.be/wetenschap-planeet/wetenschap/belgisch-onderzoek-fietsen-joggen-of-wandelen-doe-je-best-niet-achter-elkaar-in-tijden-van-corona~a60aece6/

(3): http://www.urbanphysics.net/Social%20Distancing%20v20_White_Paper.pdf

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype