Merinould et vidunder materiale?

NEOS ULTRAZWinter OUTDOOR5_lav
Benjamin Justesen
01/12-2019

Merinould et vidunder materiale?

Når vinteren bider og man konstant har kolde fødder, som Thomas fortalte om i sidste uge, er det ekstra vigtigt at holde sin kropskerne tør og varm. Men hvordan holder man sig bedst tør og varm, når det nu er koldt og vådt udenfor?

Der er kommet rigtig mange gode metervarer/materialer på markedet i dag, som både kan ånde og holde fugt og vind ude. Selvom produkterne bliver bedre og bedre, opstår der ofte kondens og sved på indersiden af membranen. Særligt når membranerne har været vasket mange gange, så har de tendens til at lukke mere til. Det betyder at du bliver våd inderst, af både sved og kondens og hvis du er helt våd og fugtig inderst, er det rigtig svært at holde varmen. Mange tror fejlagtigt, de skal bruge en tykkere og varmere jakke, men problemet ligger faktisk inderst.

De 3 lag

Når vi har direkte kontakt til fugtigt tøj, vil kropsvarmen få fugten/sveden til at fordampe og nedkøle huden. Det er super smart på en varm sommerdag, men ikke så meget en december dag i Danmark. Derfor handler det om at fjerne fugten fra huden og transportere den til et lag, der ikke har direkte kontakt med huden. Hvis man så yderst har et semipermeabelt lag, der kan lukke fugt ud, men holde vind og fugt ude er man rigtigt godt stillet. Så 3 lag er en god ide, et som transportere fugten væk fra huden, et som kan modtage fugten og et lag yderst, som kan bestykke imod de ydre elementer.

Det inderste lag er altså afgørende og det er derfor vigtigt at bruge noget tid på at finde den rigtige løsning.

De 3 vigtigste krav

Vi har opstillet 3 krav vi anser for at være vigtige for valget af det inderste lag.

  • Kan indeholde fugt.
  • Behageligt at have på
  • Ikke lugte af sved.

Der findes mange gode syntetiske materialer, men mange har alligevel svært ved at opfylde alle 3 kriterier. Desuden bør vi måske kigge på naturlige alternativer og her stikker uld ud. Uld er slidstærkt og indeholder fugt i utrolige mængder. Desuden kommer uld sjældent til at lugte. Den eneste store ulempe ved uld er, at det kradser og kan være svært at vaske.

Der findes forskellige slags uld. Ulden fra merinofåret er ekstra tyndt, 17-23 mikrometer, hvilket gør det mere blødt end andre typer uld. Der er dog stadig udfordringer med komforten ved ulden og den er også svær at farve for producenterne.

Derfor har producenterne opfundet en metode, hvor man kan fjerne uldens skæl/kradshår og samtidig gøre ulden lettere at farve. Metoden hedder superwash og betyder at ulden bliver blødere, lettere at farve og vaske efter brug for forbrugeren.

Superwash

Metoden er dog ikke uproblematisk, da behandlingen betyder, at der bruges kemikalier og disse skal bortskaffes efterfølgende. Ulden bliver efter en kemisk klorbehandling/afvaskning, tilsat et naturligt eller kemisk lag af resin. Kritikere mener ikke længere, at ulden er et naturligt materiale herefter, men egenskaberne som opnås ved denne behandling gør ulden optimal til fritidstøj. Ulden er på nuværende tidspunkt blød, let at håndtere for forbrugeren samt for producenten og dertil er den også vand og smudsafvisende.

Teoretisk er merinoulden et vidunder materiale, men hvad siger den praktiske erfaring så?

The Cycling Club har ikke lavet en spørgeskemaundersøgelse, så jeg taler kun ud fra personlig erfaring og hvad jeg har hørt fra min omgangskreds.

De produkter jeg har, der er lavet af merinould, er blandt mine favoritbeklædninger og jeg har prøvet undertøj, sokker, huer, handsker og nattøj.

Min erfaring er, at det ikke lugter af sved, er utrolig blødt og behageligt at have på, ikke krymper eller krøller i vaske, kan holde mig tør og varm og holder til rigtig meget slid.

Merinould produkterne er i den dyre ende, men jeg synes at egenskaberne retfærdiggør prisen og levetiden gør dem relativt set ikke meget dyrere end tilsvarende syntesiske produkter.

Opsummering

Produktionen af ulden er ikke uproblematisk, men det er produktion af andre syntetiske materialer heller ikke, så det skal retfærdigvis holdes op imod dette. Prisen er i den høje ende, men jeg vurderer, at det opvejes af de gode egenskaber og den lange levetid. For mig har investeringen i et baselayer i merinould betydet meget bedre fugt/temperatur regulering og nu kan jeg godt kører intensivt på de lange turer og stadig holde varmen bagefter. Til slut skal dog bemærkes, at jeg har oplevet forskellige kvaliteter fra forskellige producenter og ikke alle er lige gode. Pris og kvalitet hænger ret godt sammen.

Dette er ikke sponsoreret indhold, men står for skribentens egen holdning.

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype