Optimer evnen til stående cykelarbejde

UBS_1213.jpg
Thomas Bundgaard
27/03-2020

Optimer evnen til stående cykelarbejde

Mange glemmer at en stor del af cykelarbejdet også foregår ude af sadlen – som stående arbejde. Måske du hører til typen, der sjældent rejser sig og laver stående arbejde på cyklen. Det føles måske svært, arytmisk og poweren kommer ikke ned i pedalerne. Mange benytter sig kun af stående arbejde når lårene syrer til, eller vi skal have aflastning fra trykket på sadlen. Men, det er en rigtig god ide at træne denne evne til at komme ud af sadlen. Du har ved stående arbejde mulighed for at ændre din udgangsstilling for arbejdet med dine muskler. Variationen i sig selv er fantastisk for din krop, særligt din ryg og kan være en god mulighed for at aflaste muskler og led, der bliver svært overbelastet og trætte ved at sidde i den samme stilling.

En del får også direkte ondt i knæ, hofte og ryggen af det stående arbejde, og afholder sig naturligvis fra dette, så vidt det er muligt. Men, nu har du tiden, idet off-season er forlænget på ubestemt tid. Det er en glimrende og oplagt mulighed for at arbejde med de muskler, som har stor effekt på at gøre det stående arbejde nemmere og mere stabilt.

Vi skal have fokus på et par øvelser, der træner målrettet mod den laterale muskelkæde. De muskler der sidder på siden af kroppen og særligt hoften. Det er M. gluteus medius (den mellemste ballemuskel), som er en meget vigtig hoftestabiliserende muskel. Er den stærk, hjælper den med til at holde hoften stabil ved stående arbejde og samtidig har den også indirekte stabiliserende effekt på knæet.

  1. Obliquus externus, er dine skrå mavemuskler og danner sammen med M. Transversus (de aller dybeste mavemuskler) siden af din bugvæg. De er tæt forbundet med M. Quadratus lomborum, som er den kvadratiske muskel, som danner en stor del af bagvæggen mellem dine nederste ribben og ned til hoftekammen.

Det er de muskler vi særligt rammer med øvelserne i videoen nedenfor. Desuden vil du helt sikkert også kunne mærke at musklerne helt inde omkring rygsøjlen; M. Erector Spinae, også er meget aktive i disse øvelser.

Start roligt og i langsomt tempo. Brug et spejl/vindue til at tjekke op på din teknik.

Udfør tre sæt af 5-15 gentagelser hver anden dag. Det skal nok udfordre dig og kunne mærkes den første uge.

God fornøjelse.

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype