Puls træning

Når du begynder med struktureret træning, er puls træning en rigtig god hjælp.Træning med forskellig intensitet giver en forskellig træningseffekt. Derfor er det vigtigt at vide, hvilken intensitet man arbejder på for at kunne målrette sin træning bedst muligt.

Den nemmeste måde at starte op med pulstræning er at investere i en pulsmåler. De mest almindelige mærker er Garmin, Suunto og Polar, men der findes mange slags og stort set alle måler tilstrækkeligt præcist og opfylder de flestes behov.

Derfor skal du skal vælge ud fra tilgængelighed og pris, dog anbefaler vi at gå efter en, der kan overfører direkte til en digital træningsdagbog. Så slipper du for besværet med selv, at skulle registrere din træning.

Når du har fået købt din pulsmåler er det vigtigt at starte med at lave en hvile og maxpuls test. (se artikel om max puls testen).

Herefter kan du udregne dine pulszoner, og starte med at følge træningsrådene der bliver udsendt i nyhedsbrevet eller følge din egen træning.

Vær at vide om pulstræning

Pulsen er antallet af slag som hjertet slår pr. minut, det betyder at en stort hjerte kan pumpe mere blod rundt, end et lille hjerte, selvom det slår med samme antal puls slag. Så en høj max puls er ikke ensbetydende med, at du er i god form det betyder kun, at dit hjerte kan slå mange gange i minuttet.

Ofte ser man at maxpulsen falder med alderen og med at udøveren forbedre sin form. Dette skyldes at Q. (cardiac output se. artikel om samme), bliver bedre. Så en top atlet har ofte en lav hvile og max puls. Så det er umuligt at bruge pulsen som et sammenlignings grundlag udøvere imellem.

Derfor er pulszoner også individuelle og du kan ikke kører efter andre pulstræning.

En dynamisk størrelse

Når man arbejder med pulstræning skal man huske at pulsen er en dynamisk størrelse og at dine zoner er zoner, og kan variere en smule fra dag til dag. Sygdom, overtræning, stress, træthed og dehydrering kan alle have stor effekt på pulsen. Ofte vil det give udslag i at det er svært at få pulsen op og fornemmelsen i en given zone kan ændre sig markant. I dette tilfælde gælder det om at få en snak med en erfaren udøver eller træner og lægge en god plan for at blive frisk igen.

Sløv fra starten af

Når du starter et interval op, går der lidt tid før pulsen begynder at stige og det kan derfor være svært at kører korte og intensive intervaller med pulsmåleren som guide. Her giver det mere mening at arbejde med wattmåling (se artikel om Wattmåling) som er en måling af den effekt du kan producere.

Så vi håber du har fået mod på pulstræningen og husk altid at lytte til kroppens signaler, siger kroppen fra skal man altid rette sig efter dette.