Sadelsår

NEOS Spring Fall OUTDOOR6
Thomas Bundgaard
18/07-2019

Hvordan du undgår dem eller behandler dem

Sadelsår er noget de fleste cyklister uanset niveau har stiftet bekendtskab med.

Træner du meget, er det svært at undgå fuldstændigt. Men du kan tage dine forholdsregler og får du dem alligevel, kommer her også et par gode råd til behandling.

Hvad er et sadelsår?

Sadelsår varierer mellem individer. En generel beskrivelse på et sadelsår vil være et ømt, ofte afgrænset hudområde i sideregionen, der har regelmæssig kontakt med sadlen.

Nogle sadelsår ligner en bums, og disse er ofte forårsaget af en inficeret hårfollikel. Vær opmærksom på disse, da de kan udvikle sig og blive til en byld, som i sidste ende skal opereres væk. Reelle sår, der er mere åbne, dækker normalt et lidt større område og kan være meget smertefulde. For de fleste er hovedårsagen til disse øget friktion, hvorved der over tid, opstår hul på huden.

Hvordan undgår du sadelsår?

Den bedste måde at forhindre sadlesår på, er at være godt forberedt på udstyrsfronten og passe på sig selv i forhold til træning.

Find en sadel, der passer til dig

Sadelssår er ofte forårsaget af friktion fra dårligt sadelvalg og dermed irritation i sidderegionen. En sadel, der passer dig, burde ikke forårsage denne irritation.

At finde den rigtige sadel, er ikke let. Der skal ofte en del test/re-test til for at sporer sig ind på hvad der passer lige netop dig og din kørestil bedst.

Som vi tidligere har været inde på, er bredden på din sadel helt essentiel for, at du kan få den optimale support på siddeknuderne og undgå at være vægtbærende på mellemkødet.

Artikel: Er du på den rigtige sadel? https://www.thecyclingclub.dk/er-du-paa-den-rigtige-sadel/

Den aggressive ryttertype, vil ofte finde sig til rette på en sadel, der giver trykaflastning langt fremme på sadlen med kraftig udskæring, hvorimod dem der fokuserer på mere udholdenhed og langdistance, ofte vil søge en sadel med mere polstring bagtil for at finde sig til rette i en mindre aggressiv position. Bredden på den ideelle sadel bestemmes ud fra bredden af dine sideknogler, og de fleste lokale cykelforretninger har efterhånden et værktøj, til at måle din bredde.

Husk på at sadelpositionen ligeledes meget vigtig. En for højt placeret sadel, vil medføre øget belastning på sidderegionen og du vil dermed være mere udsat for siddesår. Har du mistanke om dette, vil du med fordel kunne teste det af ved at sænke sadlen 2-3mm og mærke efter om belastning reduceres på bagdelen.

Bibs/Cykelshorts skal passé (side stramt)

Cykelshorts er udstyret med en pude, der har til hensigt at beskytte rytteren mod sadlen. Puden skal fungere som ekstra polstring mellem bagdel og sadel. Men vær opmærksom – der er kæmpestor kvalitetsmæssig forskel på puderne og ikke mindst fittet i selv cykelbibs. Ofte hænger pris og kvalitet sammen. Det ses eller mærkes måske ikke, når du trykker tommelfingeren ned i puden, men din bagdel kan bestemt mærke forskellen når du har siddet 2 timer eller mere på cyklen. Pudens densitet er primær. Har puden en kraftig densitet, vil den deformere mindre over tid og holde den oprindelig tykkelse. Er densiteten lav, vil du hurtigt trykke puden sammen og den vil beskytte dig mindre. Så gå ikke efter hvor tyk puden er, men hvor hård og kraftig den føles.

Og ja, cykelshorts til 499,- har betydeligt lavere pude-densitet end dem til +1599,-.

Fittet er næsten lige så vigtigt. Mange har tendens til at købe et nummer større, fordi de ofte føler sig utilpas da nye cykelshorts ofte føles lidt stramme og afslører det meste J  Hvis du konstant føler, at dine shorts glider lidt rundt. Puden lidt til højre og lidt til venstre og der er for meget materiale i folder, når du sidder i cykelpositionen. Så er dine shorts for store. Det er vigtigt at sørge for, at de sidder tæt og ikke flytter sig. Bevæger de sig rundt, vil det ofte forårsage friktion og irritation. Det skal også siges at for små cykelshorts, kan ende med at ”grave” sig lidt ind på de forkerte måder – op i lysken.

Sidst, så husk på at cykelshorts skal skiftes. Træner du i de samme cykelshort 2-3 gange om ugen, holder de næppe mere end 3-6 måneder, afhængigt af vejrforhold og mtb/landevej.

Desuden, skal cykelshorts vaske efter hver tur – hver eneste tur. Dette for at undgå bakterier, som stortrives i varmt og fugtigt miljø.

Behandling

Du burde kunne holde langt de fleste sadelsårsproblemer på afstand ved at følge ovennævnte råd, men vi er nødt til at indrømme at de kan komme snigende alligevel.

Hvis du er ramt, så kommer her et par råd i forhold til behandling.

Tag en dag eller to af cyklen

Hvis du virkelig er ramt, så er der ingen vej udenom. Et par dage væk fra cykling, vil 100% hjælpe på at få det ramte område til at falde lidt til ro, således det får bedre mulighed for at hele op.

Hold området rent og tørt

Vask dagligt, ideelt med en intim sæbe, og sørg at blive helt tør i området før du tager tøj på. Mange har tendens til at forsøge at klemme på området, i forsøg på at få betændelsen ud. Meget ofte har det den stikmodsatte effekt, da det kan inficere området endnu mere. Vask dig, hold det tørt og lad din krop gøre arbejdet.

Brug en antibakteriel creme

Fucidin salve (recept-pligtig) er indenfor cykling (personlig erfaring), meget effektiv til at bekæmpe mindre betændelser i huden. Kom et tyndt lag på 2-3 gange dagligt og lad det virke.

Lægen

De fleste sadelsår vil hele sig selv inden for et par dage. Virkelig slemme sadelsår kræver som regel lægehjælp. Hvis du har store smerter ved almindelig bevægelse, og det ikke er markant bedre i løbet af et par dage, så søg læge. Det kan i værste tilfælde udvikle sig og betændelsen kan sprede sig og blive systemisk. Dvs. du kan blive syg og få feber.

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype