Søvnens hormon

20170720_cBrakeThrough-Media_IMG_2097-2498x1249
Benjamin Justesen
02/10-2020

Søvnens hormon

Vi har tidligere skrevet op til flere artikler omkring, hvor vigtig vores søvn er for kroppen, for hvordan vi restituerer og hvad vi kan gøre for at hjælpe søvnen bedst muligt på vej. I denne artikel vil vi gå mere i dybden med kroppens eget søvnhormon melatonin.

Melatonin

Melatonin dannes i koglekirtlen i hjernen. Det er det hormon, der er med til at påvirke vores søvnrytme eller biologiske ur. Fysisk har melatonin den effekt, at det nedsætter vores aktivitet. Produktionen af melatonin påvirkes af mørke, hvorfor det også går under navnet ”mørkets hormon”. Lys har samtidig en negativ effekt på niveauet af melatonin, da dette nedbryder melatoninen. Dannelsen af melatonin falder med alderen. Børn producerer mest melatonin og de har derfor også lettere ved at sove. Med alderen kan melatoninniveauet blive så lavt, at det påvirker ens søvn. Der er rigtig mange, som har hørt anbefalingerne om at slukke for diverse skærme, gerne 1 time før det er tid til at gå i seng. Dette skyldes netop produktionen af melatonin, som påvirkes positivt i takt med at mørket falder på og negativt af lyset fra blandt andet det blå lys, som vores skærme udsender.

Melatonin som lægemiddel

Melatonin er ikke et sovemiddel, men kan alligevel ordineres af din læge, hvis du har problemer med at sove. Særligt hos ændremennesker, hvor melatoninniveauet er naturligt dalende, kan det være gavnligt, med et tilskud af melatonin.

Dertil kommer brugen af melatonin i forbindelse med en række psykiske sygdomme, hvilket ofte kan påvirke søvnen. Det drejer sig bl.a. om ADHD og autisme, hvor melatonin har en søvnstabiliserende effekt.

Sidst men ikke mindst bruges melatonin i forbindelse med rejser mellem tidszoner, hvor melatonin kan være medvirkende til mindre jetlag, ved at man hurtigere genfinder døgnrytmen. Uden brug af melatonin kan det tage op mod 8-10 timer at skifte døgnrytme. Der er selvfølgelig nogle naturlige tiltag, du kan gøre for at undgå lægemidler. Du kan f.eks. forsøge at begrænse søvn og have længere vågenhedsperioder for lettere at komme tilbage til den ”ønskede” døgnrytme.

Melatonins øvrige effekter

Melatonin er en antioxidant altså et stof, som reagerer med frie radikaler. Derfor er melatonin interessant for blandt andet kræftforskningen. Forskning tyder på, at der er en sammenhæng mellem nedsat melatoninniveau og risiko for kræft. Samtidig tyder det på at melatoninen påvirker immunforsvaret positivt og dermed beskytte kroppens celler og væv mod f.eks. kræft. Der mangler en del dybdegående forskning på området, men umiddelbart tyder melatonin til at have en rigtig positiv effekt for et potentielt sygdomsforløb.

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype