Benjamin Justesen
31/10-2018

Et godt supplement

I de lange vintermåneder, kan man godt køre lidt sur i det kolde vejr eller for den sags skyld at sidde alene i kælderen på sin hometrainer. Som supplement er der mange, der tager til spinning i fitnesscentrene. Der er varmt og tørt, godt selskab, høj musik og en instruktør til at presse en.

Det ville alt sammen være meget godt, hvis ikke det var fordi, at spinningcykler ofte er bygget med en næsten håbløs ergonomi. Dog er flere fitnesscentre begyndt at få øjnene op for dette og dermed investeret i langt bedre cykler med bedre ergonomi.

Gode råd

Her får du dog et par råd om, hvad du skal være ekstra opmærksom på, hvis du vælger at benytte spinning henover vinteren.

Pedalerne sidder ofte alt for langt fremme eller sadlen for langt tilbage, således at setbacket (den vandrette afstand mellem sadelspids og midt krank) er alt for stort. Det kan ofte føles som at sidde i en sofacykel eller som at køre på vandcykel. Det giver bl.a. markant ringere performance, da du simpelthen ikke kan træde de samme watt i den position. Det værste er dog, at rigtig mange oplever at få smerter og skader som følge at for stort setback. Ofte opstår der sovende hænder og fødder, og ligeledes kan lænde- og knæsmerter ofte dukke op, når man har været en tur til spinning. Især knæene er udsatte på grund af den helt skæve position, som ofte opstår her.

Position, svinghjul og tråd

Man skal ikke holde sig fra spinning, men være meget opmærksom på cykelpositionen, hvis man begynder at få ondt. Bedst er det at tage målene fra din landevejscykel eller mtb og føre dem i så vid udstrækning over på spinningscyklen. Det kan godt være at det er lidt omstændigt den første gang, men det er klart besværet og umagen værd. En hård spinningstime kan sagtens udløse en længerevarende skade.

Dernæst skal du være opmærksom på at mange spinningscykler har et tungt svinghjul og dermed ikke noget frihjul. Dvs. når du stopper med at træde kører pedalerne fortsat rundt. Det i sig selv kan være en ekstra stressfaktor for knæene. Ser vi nærmere på pedaltrådet, så får du ofte alt for meget hjælp i den ”døde zone”. Den ”døde zone” i pedaltrådet er i bunden af trådet, mellem kl. 5 og 7. Her er det særligt vanskeligt at overføre kræfter til pedaltrådet og noget som de fleste cykelryttere har stor gavn af at træne og holde fokus på. Dette med henblik på at forbedre det ”runde tråd”. På spinningscyklen får du denne zone foræret pga. svinghjulet og derved intet friløb. Herved bliver det ikke trænet i samme grad på spinningscyklen, som på hjemmetræner eller udendørscykling.

Kører du meget spinning gennem vinteren, vil du have ekstra vanskeligt ved skiftet til din rigtige cykel igen til foråret, da der er så markant en forskel. Til gengæld er spinning meget mere cykelrelevant træning end f.eks. løb, svømning badminton – og i den grad bedre træning end ingen træning. Med andre ord, hvis spinning motiverer dig – så hold fast i den motivation.

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype