Er sweetspot godt?

Ordet ”Sweetspot” bruges flere steder indenfor cykling, men i dette tilfælde, er det en træningsintensitet der er tale om. Mere præcist er det 88-93% af din FTP eller 75-85% af din max-puls. Det er ikke en specifik træningszone, da den ligger i den øvre del af tempozonen eller nedre del af AT-zonen. Faktisk lige på grænsen mellem disse to.

Sweetspot-træning er virkelig godt og meget effektivt, som et led i opbygningen af din AT zone og forbedring heraf. Det skyldes at du energimæssigt ligger meget tæt på din AT-grænse, men på den mere tolerante side, som gør at du kan holde til at køre en ret stor mængde her, typisk 2-4×10-20min sweetspot. Du kan hermed kombinere både høj intensitet og volumen. Heraf ordet sweetspot. Når du træner i sweetspot-zonen, vil dit laktatniveau være stabilt, men du vil hele tiden stresse energisystemer lige omkring AT-niveauet. Derfor opstår der stor tilpasning i dette træningsområde, uden at du nødvendigvist presser dig selv på dit AT-niveau.

Man kan visualisere, at træning i dette område, hele tiden skubber lidt til AT-niveauet, uden atdu nødvendigvist træner lige på din AT.

Træning her ruster dig til at holde højt tempo fra 15-45min, og er dermed perfekt til enkeltstart eller lange stigninger. Den vil desuden gøre dig mere robust, så du bedre kan håndtere den mere intensive træning på eller lige over AT-niveau.

Sweetspot gør dig langsommere…

Træning i denne zone, vil ikke forbedre din sprint eller anaerobe kapacitet. Det vil sige, bruger du meget tid i denne zone, uden at træne mere intensivt, så mister du også langsomt evnen til at sprinte og køre meget hårdt omkring VO2max (106-120% af FTP).

Er du presset på træningstiden, så kan det i den grad anbefales at bruge en stor %-del af træningstiden omkring sweetspot, men glem ikke at træne mere intensivt hvis du skal kunne køre med i ryk eller spurte om sejren. Er dit fokus lange løb, som La Marmotte, er det en meget god ide at bruge meget træningstid i dette sweetspot-område, og du behøver næppe at fokusere meget af din træning på VO2max eller spurt.

Mit træningfokus ligger på at forberede mig bedst muligt til langdistance MTB-løb og landevejsløb. Jeg bruger i perioder rigtig meget tid i sweetspot-zonen for at kunne holde et højt tempo over lang tid. Træning her, er et vigtigt led i at bygge formen op, og jeg kører allerede meget tid her, under vintertræningen. Jeg indlægger løbende træning i denne zone gennem hele sæsonen, særligt under tunge træningsblokke med stor volumen eller på træningslejren. Men jeg husker at træne og stimulere de mere intensive træningsniveauer forat kunne håndtere de hårde ryk under cykelløb eller være i stand til at angribe.