Værd at vide om knoglebrud

BCBenC_180726_1463
Benjamin Justesen
23/08-2019

Knoglebrud

Du kender det helt sikkert. Enten har du selv prøvet det eller også har en du kender prøvet det – at brække en knogle. Det gør ikke bare vanvittig ondt, men holder dig i mange tilfælde også væk fra træningen og cyklen i en længere periode. Som cykelrytter er der ofte kraveben, arme, hænder, hofte og ben, der står for skud og i fra den professionelle verden hører man historier om cykelryttere, der har kørt rundt i flere dage med brækkede knogler. Men er det nu også smart?

Hvad er en knogle?

Vores knogler er det der bærer os og sørger for at vi kan stå oprejs og de passer på vores indre organer som hjernen, lunger og hjerte. Vores knogler udgører vores skelet, som består af 206 knogler. Knoglerne består af mineralerne kalcium, fosfat og hydroxyapatit. Vi opbygger vores knogler gennem barn- og ungdommen. Når vi når 25-30 årsalderen, vil vi nå vores maksimale knoglestyrke. Herfra går det kun en vej, medmindre man sørger for at vedligeholde knoglernes styrke gennem træning og varieret kost. Én del af knoglestyrken er genetisk bestemt og én del af din livsstil i de år, hvor knoglerne blev dannet. Særligt kvinder skal være opmærksomme på at vedligeholde deres knogler. Hormonerne har stor betydning for knoglestyrken, men når kvinder kommer i overgangsalderen, øges kalk tabet på grund af de manglende hormoner og knoglestyrken sænkes, hvis ikke man er meget opmærksom på at forebygge ved at supplere kosten med kalk og D-vitamin. Ved meget nedsat knoglestyrke/densitet vil der være tale om knogleskørhed og derved øget risiko for knoglebrud.

Hvilke former for brud ser man?

Der findes mange forskellige inddelinger af knoglebrud. Disse har f.eks. med arten at gøre, er det et åbent eller lukket brud eller retningen af bruddet, som kan være tvær-, skrå og spiralbrud og om det inddrager ledflader eller ej. Dertil kommer en inddeling i forhold til skadesårsag.

Skadesårsag kan være:

  • Langsomt opstået revne i knogle som følge af overbelastning også kaldet stressbrud
  • Lav-energi frakturer ved almindeligt fald
  • Høj-energi frakturer, eksempelvis i forbindelse med trafikuheld
  • Kompressions-brud som opstår når knoglen giver efter for tryk

De brud, vi oftest ser hos cykelryttere, er høj-energi og overbelastnings frakturer.

Hvordan konstateres et brud?

I første omgang vil en mistanke om brud kunne konstateres ved voldsomme smerter og nedsat eller i nogle tilfælde ingen funktion samt ved fejlstilling. Der skal dog et røntgenbillede til for at lægerne kan være helt sikre. I nogle tilfælde kan brud forveksles med andre skader, hvor der ikke tages røntgenbillede og den rette diagnose derfor ikke umiddelbart stilles. Det er ofte i tilfælde, hvor skaden forveksles med kraftig forstuvning eller ved de langsomt opståede brud, hvor brud ikke er det mest umiddelbare svar på de pågældende smerter. Stressbrud ses ofte i under ekstremiteterne og særligt fødder og skinneben.

Hvilken behandling bruges ved knoglebrud?

Hvilken behandling du vil blive tilbudt, kommer selvfølgelig an på bruddets art. I de værste tilfælde ved åbent brud med fejlstilling, som ikke lader sig umiddelbart rette, vil operation være nødvendigt samt brug af skinner og skruer til at holde knoglerne på plads. Dertil kommer, i de fleste tilfælde, gips og de resterende, som brud på tær og fingre, en skinne. Gips er i dag ikke bare gips, som dengang jeg var barn, hvor man fik hele armen pakket ind i vat og et tyk lag tungt hvid gips. I dag bruges ofte plast eller glasfiber til at lægge bandagen med. Dette materiale er stærkere og letter end den traditionelle gips og derfor også langt mere behagelig at have på. Dog vil det i de fleste tilfælde være nødvendigt med en midlertidig gips, da bruddet ofte er hævet. Denne gips lægges i den traditionelle hvide kalk gips, da den er billigere end glasfiberen. Bandagen har ikke i sig selv en helende effekt, men i de første 3 uger efter et brud, er det vigtigt at give knoglen ro til at vokse rigtig sammen, så man ikke risikere skæve sammenvoksninger, da dette kan skade din fremtidige mobiliteten, f.eks. ved et brud i din hånd. Bandagens formål er derfor udelukkende at beskytte og sikre stabilitet for knoglen. Efter cirka 3 uger i gips vil det være gavnligt for knoglens helingsproces, hvis den vokser rigtigt sammen, at belaste bruddet, da dette styrker knoglen. Det er dog vigtigt at lytte til kroppen og ikke belaste bruddet så det gør ondt, da du i så fald risikere at det ”springer op”.

Hvordan ser fremtiden ud for den pågældende knogle?

Generelt heler de fleste ukomplicerede brud fint og knoglen vil opnå samme styrke som førhen. Knoglen kan i en overgang føles lidt tykkere på det pågældende sted, men det vil fortage sig over tid. De mere komplicerede brud kan vokse forkert sammen og give varige skævheder eller funktionsforstyrrelser. Det er derfor afgørende at være opmærksom sin egen fornemmelse for bruddet og give det ro til at vokse sammen.

Til slut et par interessante opmærksomhedspunkter:

  • Som en generel regel tager det dobbelt så lang tid for et brud i nedre halvdel af kroppen at hele som i den øvre del.
  • Brud heler dobbelt så hurtigt hos børn. Brud heler langsommere, jo ældre du er.
  • Tobaksrygning medfører langsommere knogleheling og større risiko for manglende heling. Rygestop anbefales derfor som del af behandlingen af knoglebrud.
  • Børns knogler er bøjelige og de kan derfor ofte få et så kaldt ”green stick” brud, som kan sammenlignes med en ung gren, der bøjes, men ikke brækker.

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype