Benjamin Justesen
12/01-2020

Variere dine træningsruter

Mange cykelryttere træner mange timer om året. En god landevejs prof ligger måske på 35 timer pr. Uge, imens en god national eliterytter ligger på 18-25 timer.

Træningen er ofte efter et program og en god træner sørger for, at der er variation i programmet. Ligesom det program, der udgives af The Cycling Club.

Men har det betydning hvor træningen bliver kørt geografisk?

Jeg kan huske da jeg selv kørte på et continental landevejshold og boede på Holmbladsgade på Amager. Jeg cyklede altid til Mosehuset (Utterslevmose) og derfra ud imod Farum og Nordsjælland. Min normale træning pr. uge var omkring 18 timer. Jeg har altid trænet kortere end de fleste.

En dag fik vi mulighed for at flytte til Holte og jeg skiftede træningsområde samtidig med at jeg flyttede. Som det altid sker, når man flytter, bliver man virkelig træt. Du er konstant i gang med at pakke, eller pakke ud, eller slæbe rundt på ting eller hænge ting på væggene.

Alt sammen er gift for et par skrøbelige cykelrytterben. Men modsat de andre gange jeg havde flyttet, vedblev trætheden og jeg fik svære og svære ved at gennemføre den normale planlagte træning.

Jeg gennemgik min kost, min cykel, mine timer med søvn, men kunne ikke finde ud af hvorfor jeg pludselig ikke kunne tåle den samme mængde træning. En dag da jeg kørte med en kammerat fra København, snakkede vi om, hvor fedt det var for mig, at bare kunne hoppe på cyklen og træde lige fra min hoveddør, i stedet for at skulle igennem de 29 lyskryds, der er fra Holmbladsgade til Mosehuset. I selvsamme sekund jeg havde sagt det, gik det op for mig, at jeg, da jeg boede på Holmbladsgade, havde 30 minutters cykling med ingen væsentlig intensitet, både ud og hjem igennem byen. Det betyder 1 time om dagen og 5-6 timer pr. uge. Altså havde ændringen i min geografiske placering givet mig 5-6 timers real træning ekstra om ugen.

Det var dengang, hvor de fleste ikke havde wattmålere, så ændringen var svær at spore. Timerne var det samme og intensiteten set over hele turen kun marginal lavere, men ændringen var markant for min restitution.

Så dit valg af geografisk træningsområde er vigtigt.

Hvis man tager på træningstur sydpå, vil man for eksempel se, at næsten alle stigninger bliver kørt med en intensitet på omkring Tempo zonen bare for ikke at vælte. Så her får man, uden at planlægge det, gratis tempozonetræning meget af tiden. Det skal man huske, når man tager sydpå og måske ændre i programmet, så der bliver kompenseret for dette.

Man kan også bruge dette i sin træning, hvis man altid træner på de samme ruter, kan en variation af rute give et positivt respons på formen. Vores krop reagerer ofte mere kraftigt på nye påvirkninger end på allerede tilvænnede påvirkninger. Så Hvis du oplever, at du er stagneret i din formudvikling, kan det give dig et formboost bare at skifte rute, eller kører ruten baglæns. Du kan også vælge at tage alle dine intervaller sidst på turen i stedet for først på turen, som mange ofte vælger at gøre.

Summering

Det er altså vigtigt at skabe variation i træningen, ikke kun i intervaller, men også i valg af rutetyde. Du kan opnå en forbedring på formen ved at fortsætte med samme antal timer og intensitet, men bare skifte rute eller udførselsmønster. Disruption er et meget populært ord, men i dette tilfælde giver det faktisk mening, disrupt dig selv og skab udvikling. Til info kan jeg oplyse, at jeg nu har rundet 500 omgange på min normale træningsstrækning, så måske jeg skulle prøve min egen medicin J

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype