Zwift er en dræber

Zwift1
Benjamin Justesen
01/12-2019

Zwift er en dræber

Vinteren i Danmark er kold, mørk og lang og derfor vælger mange, at lægge det meste af deres træning i denne periode indendørs. Tidligere var det kun de allermest dedikerede, der sad og kørte på hjemmetræner, men som vi har skrevet om tidligere, er træning på hjemmetræneren blevet et hit.  En af forklaringerne er helt klart introduktionen af online spiluniverser som sufferfest, Zwift eller Bkool. Bedst udviklet af disse er Zwift med en række tilbud til dig som forbruger.

En ”ægte” virtuel oplevelse

Her får man en oplevelse af at spille computer, men du skal selv træde for at komme fremad. Sætter man et godt onlineunivers op med en smart hjemmetræner, der selv kan lægge belastning på og af, giver det en meget realistisk fornemmelse af, at køre på en virkelig rute. Ligesom at det kræver rigtig gode ben at komme op af ”Alp du Zwift” stigningen og ikke mindst at deltage i løb.

Du har flere muligheder i Zwift universet. Her køber du adgang for en månedlig ydelse på omkring 99 kr./mdr. Med det har du adgang til de produkter, som siden indeholder. For at komme i gang skal du bruge en cykel med hjemmetræner monteret og en forbindelse til en PC, Mac eller anden mobilenhed. Min oplevelse er helt klart, at en tablet eller appletv komplet til et smart tv gør oplevelsen endnu sjovere.

Motivationen

Ud fra et træningsmæssigt synspunkt har hjemmetrænerens store udfordring altid været, at det hurtigt blev kedeligt og mange kunne ikke holde fokus mere end et par timer. Det betød, at den samlede træningstid blev mindre og intensiteten større, noget som ikke harmonere ret godt med årstidens træningsfokus. Her har distance og udholdenhed ofte været i fokus, men med zwift oplever jeg faktisk at ryttere kan sidde 3 timer på hjemmetræneren og stadig få deres timer i bogen.

Det lader altså til, at den virtuelle verden snyder vores hjerne til at tro, at der faktisk sker noget og det derfor bliver lettere at holde motivation og fokus i længere tid af gangen.

Er det hele så bare godt?

Som overskriften antyder er der også nogle faldgrupper med træningsplanforme som Zwift og for at forstå dem, skal man se på de forskellige produkter, som Zwift tilbyder.

  • Åbne træninger i forskellige verdner.
  • Fællestræninger i grupper.
  • Races, altså små cykelløb opdelt i niveau.

Workouts

De åbne træninger er faktisk bare muligheden for, at køre en tur selv i en virtuelverden eller benytte en af de prædefinerende workouts, som der ligger i universet. Du kan faktisk også importere træningspas fra trainingpeaks og andre træningsplatforme.

Groupe rides

Fællestræninger er træninger på bestemte tidspunkter, hvor du kan melde dig på. Så vil du automatisk blive flyttet til mødestedet på mødetidspunktet og kan deltage i træningen, som var det en almindelig fællestræning. Træningerne har en struktur og du kan derfor ikke kører dit eget program, når du er i gang med en træning.

Races

Det sidste element er races. Der er en række forskellige løb, man kan tilmelde sig. Man tilmelder sig i sin egen klasse og så har man en resultatliste for hvert løb og i hver klasse. For at finde løbene skal man åbne Zwift programmet, hvor de kommende løb er listet op, men ellers kan man på hjemmesiden ”Zwift events” se, hvad der måtte ligge af løb i den kommende periode.

Løbene fungerer som almindelige cykelløb, hvor alle kører imod alle og der er altid super hård konkurrence, da dine modstandere er virkelige personer, der kan sidde alle steder i verden og kører på deres egen hjemmetræner. Det er helt klart formatets styrke, men også dens svaghed, for forskellige hjemmetrænere måler MEGET forskellige watt og det er wattydelsen kombineret med din vægt og nogle andre mindre faktorer som afgør, hvor stærkt du kører. Det betyder at nogle gange bliver en ægte protour rytter kørt helt i smadder, af en glad motionist i Japan med en forkert vægt angivelse og en ustabil hjemmetræner.

Hvad gør det så tænker man? Det kan betyde, at du er aldrig kommer let igennem et løb og at du altid er motiveret til at yde dit bedste, fordi konkurrence elementet er så afgørende. Hvilket er en kombination, der kan få dig til at træne for hårdt, perioden taget i betragtning og måske endda ende med at blive små syg. Derudover er spillet konstrueret således at du bliver belønnet for din indsats og optjener mange forskellige point eller åbner nye verdner. Dette er samme model, som alle gaming spil benytter for at fastholde brugeren og de små rewards, som du får undervejs sender små byger af dopamin ud i hjernen. Samlet set bliver man animeret til af at skulle fortsætte og bruge mere tid på projektet.

Opsummering

Træning i Zwift er sjovt og motiverende, men kan også blive for meget og for hårdt i forhold til det, som er den optimale træning for årstiden. Særligt skal man tænke sig om med løbene, da disse er et stort stress for kroppen og ofte koster dagene efter. Så hold dig til 1-2 races pr. uge som maksimum og husk du skal have tid til distance træning og restitution.

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype