Klamper – systemer, placering og float

Klamper
Benjamin Justesen
05/04-2019

Klamper

Klampernes placering er meget vigtig, da de er et af tre kontaktpunkter med cyklen. De forbinder basalt set fødderne med pedalerne og er det primære sted for kraftoverførelsen til cyklen.

Hvilket pedalsystem du vælger og hvordan du placerer klamperne, er på ingen måde ligegyldigt, når det kommer til at optimere power og reducere risiko for skader. De fleste klampe/pedalsystemer kan skubbes frem og tilbage, fra side til side og roteres, og det giver i sidste ende uendelig mange indstillingsmuligheder.

Sovende tæer, brændende fornemmelse under fødderne, knæsmerter – og overbelastet akillessene og lægmuskler er nogle af de hyppigste skader, som opstår som følge af forkert valg eller indstilling af klamperne.

Klamper – forskellige systemer

Der findes rigtig mange forskellige klampe- og pedalsystemer, og det kan være en jungle at vælge de rigtige. Det afgørende er, at klampen er justerbar i alle retninger. Det vil sige frem og tilbage, fra side til side og rotation. Hvis ikke den kan justeres i alle retninger, er der ofte tale om et kompromis i forhold til at få den placeret rigtigt.

De tre mest almindelige systemer er Look Keo, Shimano og Speedplay, som alle kan justeres optimalt i min optik.

Look Keo og Shimano ligner hinanden meget med en klampe, der monteres på skoen med tre skruer, så den kan justeres i alle retninger. Udover god justerbarhed har disse klamper den fordel, at prisen er lav, så man kan skifte hyppigere.

Speedplay kan finjusteres til mindste detalje, men er op mod tre gange så dyre, og holdbarheden er ikke meget bedre. Den er dog det rigtige valg, hvis du virkelig vil nørde i bund med justeringen.

Placering

Klamperne skal placeres ud fra fodens vinkling/tilt og knæ-alignment, dvs. om du har kalveknæ eller hjulben.

At placere klamper ud fra fodens vinkling eller tilt, er ret kompliceret og det kræver et sæt ekstra trænede øjne for at kunne lokalisere hvordan du placerer klamperne ud fra det. Mere lige til, er det at placere klamperne ud fra en stående knæ-alignments-vurdering. Dvs. at du i første omgang vurderer om du har hjulben, som vil have godt af en bred fodposition eller kalveknæ, som vil have godt af en smal fodstilling. Det vigtigste er basalt set at foden har mulighed for at ”spore” lige under knæet, således at forskydningskræfter kan minimeres. Er foden i linje (alignment) med knæet, vil knæets ledbånd og muskler overbelastes på indvendig eller udvendig side, samt at knæskallens sporing heller ikke vil have optimalt forløb. Det forårsager ofte smerte lige over eller under knæskallen eller bag på den.

Frem eller tilbage med klampen?

Klampens midtpunkt skal sidde 5-10 mm bag storetåens grundled (der hvor foden er bredest). Tidligere har det været alment kendt at placere klampen ud for trædepuden (knysten), men det giver ofte problemer med det øget tryk trædepuden udsættes for her. Nerver der forløber i dette område, kan komme under tryk og give ”hotspots”, som er en brændende fornemmelse, der ofte forveksles med brændende fødder ved cykling under  varme forhold. Det er sjældent tilfældet og det skyldes langt ofte at klampen er placeret lige under trædepuden med tryk på nerven. En anden konsekvens af dette, er øget lægmuskelaktivitet. Da denne aktiveres i større grad, når klampen er placeret langt fremme under foden. Desværre bruger vi primært lægmusklen til at stabilisere foden på pedalen, i stedet for at presse pedalen mere kraftfuldt ned. Kun under sprint kan den virke som ekstra kraft, hvis den ikke allerede er komplet udtrættet/krampepåvirket og dermed virker mere som en hæmmende faktor.

Float

Rotationen skal tillade, at du har fri bevægelighed i begge retninger (hæl ind/hæl ud), så foden aldrig bliver presset ud i ikke-neutral retning. Rotationen giver en følelse af frihed, så spændinger fra foden ikke forplanter sig oppe i knæet og giver dig problemer der.

Husk, at selv små rotationsændringer kan have stor effekt.

For meget bevægelsesfrihed (frit flow) er heller ikke godt, da det kræver ekstra arbejde for knæets stabiliserende muskler. Herved kan der opstå træthed, ømhed og overbelastning på siderne af knæet.Du ligger måske ikke mærke til det, men træthed omkring knæet kan opstå som følge af for meget float, som trætter knæstabiliserende muskler. Jeg anbefaler 4-6 graders bevægefrihed – aka float.Dvs. gule shimanoklamper eller grå look keoklamper. Du skal føle at klampen er med til at stabilisere foden, lige tilpas, men ikke så meget at du føler dig låst fast.

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype