7 myter om sårheling

©IonaDutz-SpecializedRoubaix-5793.jpg
Thomas Bundgaard
05/06-2020

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

7 myter om sårheling

 

“Heler sår hurtigere, når de bliver udsat for luft?”

Dette er en myte. Såret skal renses, og derefter holdes så rent, bakteriefrit og beskyttet som muligt. Rens såret ordentligt – det gør som regel rigtig ondt. Og dæk det med et plaster. De meste plaster sikrer en fugtig sårheling, som speeder helingen om og forebygger ar.

“Plastre er en god grobund for bakterier”

Nogle siger at bakterier har det specielt godt under en sårpude. Det forholder sig stik modsat: Ved at anvende plaster til dækning af et sår, der inden er blevet renset omhyggeligt, vil det beskytte såret mod snavs og bakterier og derved sikrer mod en eventuel infektion.

“Langsom sårheling kan være tegn på alvorlig sygdom”

Korrekt. Hvis sår er længere tid om at hele, kan det være et tegn fra kroppen. Sår, der ikke vil hele, kan f.eks. være et typisk tegn på sygdom som sukkersyge, eller kan tyde på et svækket immunforsvar eller blodomløb. Derfor er det vigtigt at få dit sår kontrolleret af din læge for mulige årsager til den forlængede sårheling.

“Jo dybere såret er, jo mere smeertefuldt er det”

I realiteten er der som regel tale om det modsatte. På grund af den store mængde nervefibre lige under overhuden (epidermis), er hudafskrabninger eller brandsår mere smertefulde end stiksår eller snitsår.

“Sår skal altid desinficeres”

Dette er en af de mest fastgroede misforståelser omkring sår. Det er ikke nødvendigt at desinficere et sår. Desinfektionsmidler kan i flere tilfælde være skadeligt for vævet. MEN: Det er vigtigt, at et sår bliver rent, og at alle fremmedlegemer fjernes, så såret får optimale forhold til at hele, og man undgår infektion. Vand og flydende sæbe med neutral pH-værdi var det sygeplejersken brugte på mig.

“Havvand hjælper på sårhelingen”

Nej.

Havvand kan være forurenet, og fyldt med mikroorganismer eller kemikalier. Begge dele vil medvirke til at øge risikoen for infektion og dermed forsinke sårhelingen. Derudover vil kontakt med vand altid få huden til at svulme op, hvilket kan påvirke lukningen af såret. Det giver mulighed for, at bakterier lettere kan trænge ind i såret og dermed øge risikoen for sårinfektion dramatisk.

“Sår klør, mens de heler”

Mine sår er i hvert fald begyndt at klø. Og det er helt naturligt og gælder specielt for overfladiske sår.
Kløe fortæller, at sårhelingen er godt i gang.
Dog vær obs på at såret ikke bliver meget rødt, betændt, eller hvis kløen bliver til en dunkende fornemmelse, da dette kan være tegn på infektion, der måske skal behandles medicinsk hurtigst muligt.

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype