Benjamin Justesen
01/11-2019

Alsidig træning

Skal man kun cykle, hvis man vil blive en bedre cykelrytter?

Cykling er en meget monotom sport med en relativt lille skades risiko. Der er ikke mange maximale belastninger og man er sjældent ude i yderområdet ift. stræk eller vrid. Det betyder at mange cykelryttere undervurderer den gavnlige effekt ved styrketræning/yoga/pilates og andre balance/styrke sportsområder.

Hvad siger forskningen?

Der er blevet lavet en del studier, hvor man har kigget på, om styrke og balance træning havde en positiv effekt på præstationen og konklusionen har været lidt blandet. Grundlæggende må man nok konkludere, at det er svært at måle en præstationsforbedring. Men betyder det så, at det ikke hjælper. Svaret er nok en del mere nuanceret, selvom det kan være svært at måle en forbedring på Vo2max eller FTP, er der andre ting, som er vigtige for præstationen.

  • Risikoen for skader mindskes
  • Risikoen for skader ved styrt mindskes
  • Uøkonomisk bevægemønster grundet manglende styrke
  • Øget genaktivering grundet ny træningsstimulus

Skader

Risikoen for skader bliver mindre, særligt ved styrke og smidighedstræning. Det er der efterhånden en del studier, som peger på.

Problemet ved forskning i denne type af studier er, at de skal være lange og inkludere mange forsøgspersoner. Desuden er der mange ydre faktorer, som kan spille ind, derfor vælger mange forskere et emne, som er lettere at lave forsøg på. Altså studier, som har en kort testperiode og giver hurtige resultater, der kan få interesse i medierne. Det betyder desværre, at mange gode studier aldrig bliver lavet, simpelthen fordi de tager mange år og det resulterer i få publikationer, eller at forskningsmidlerne er svære at skaffe til denne type forskning.

Vi har 635 muskler i kroppen og når vi cykler, er der nogle særlige muskler, som laver det meste arbejde. Dem kalder vi primemovers. Det betyder også, at vi får nogle meget stærke og veludviklede muskler i benene. Hvis vi ikke træner resten af kroppen, vil der med tiden opstå en ubalance i kroppen, som på sigt kan medføre skader. Som et klassisk ordsprog siger, kæden er aldrig stærkere end det svageste led.

Styrt

Cykling og skader hænger sammen og selvom vi sjældent taler om det, har de fleste cykelryttere på et tidspunkt været styrtet og mange har også brækket knogler. Den relativt høje hastighed og spinkle beskyttelse resulterer ofte i hårde impacts med skader og brud som resultat. I både MTB, BMX og banesporten har styrketræning længe været brugt, men det er stadig ikke slået helt igennem i landevejssporten.

I takt med at en top rytter på landvejen er blevet meget løntung, vil de fleste hold helst kunne bruge rytteren fuldt ud og et brud, som holder rytteren ude, er en mindre katastrofe for både hold og rytter. Hvorfor det kan undre, at vi ikke ser flere hold arbejde med styrketræning og faldteknik, som en del af arbejdet med de bedste.

Bevægemønster

Når vi laver et fysisk arbejde er vores netto nyttevirkning (hvor effektivt vi bruger vores energi) bestemt af hvor velkoordinerede, vores muskler er. De fleste har nok set billeder af dem selv på cyklen, hvor man nærmest hænger indover cyklen. Det giver en dårligere økonomi og vi gør vores arbejde hårdere. Det ses let på løb, som vores igangværende ”løbe challange”. De første 2-3 km. falder jeg ikke sammen i hoften, men efter 5-6 km begynder jeg at blive træt og kan ikke holde bækkenet stabilt. Jeg får en dårligere løbe økonomi ud af mine anstrengelser. Hvis jeg styrkede mine muskler i core og lavede nogle one leg squats, ville jeg hurtigt kunne forlænge min økonomiske løbestil.

Ændring af træning giver øget stimulus

Når vi laver bevægelser/aktiviteter kroppen ikke er vant til, vil det resultere i et øget stimuli af træningen. Det betyder, at vi kan opleve, at mange ugers cykeltræning ikke har resulteret i nogen forbedring, selvom vi har følt os trætte og trænet hårdt. Så kan i en periode med noget andet træning som løb eller langrend gøre, at vi får et løft, når vi igen begynder med cykeltræningen. Vi kan altså ikke forvente at forbedre os på cyklen af at løbe, men skiftet i træning kan alligevel give et løft på sigt. Kort sagt kan vi sige, at variation i træning er nøglen til at holde niveauet eller endda forbedre det.

Summering

Alsidig træning vinder frem over alt i professionel sport og har mange fordele. Store ryttere som Peter Sagan og Nino Schurter bruger meget tid på cykletræning. Nutidens cykelrytter skal ikke bare have stærke ben, men en stærk krop og ændringer i træningen giver uventede forbedringer. Desuden kan det være utrolig motiverende at lavet noget andet træning og mange elsker fornemmelsen når forbedringskurven stiger kraftigt opad.

Slutteligt vil vi minde om, at ændringer i træningen skal laves langsomt så skader undgås. Rigtig god fornøjelse.

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype