Sex og performance

2017 Giro d' Italia, Stage 8
Thomas Bundgaard
25/10-2019

Sex og performance

Kan sex påvirke din performance under konkurrence eller træning? Emnet har været diskuteret i mange år. Måske videnskaben har svaret?

Faktisk har emnet omkring sex og performance været debatteret helt tilbage i det gamle Grækenland. Teorien dengang var at mænd skulle holde sig fra sex, for at ophobe en frustration, vrede og vildskab, således at det ville forbedre den fysiske performance under konkurrence. 

Måske den strategi er ændret siden da, bedømt ud fra de 500.000 kondomer der blev uddelt under OL, Rio 2016 i den olympiske by til de 12.000 deltagere = 80+ samlejere pr. person (antaget at alle kondomerne blev brugt.) 🙂  

Skal man tro på dette, så lader det ikke til at sportsfolk på øverste plan afholder sig fra at dyrke sex op til konkurrencer. Tværtimod! Men der er helt sikker fortsat delte meninger om dette emne. 

Testosteron spiller en afgørende rolle

Testosteron er det mandlige kønshormon. Det påvirker dog begge køn, selvom mænd har mest af det. Det er vigtigt med normalt niveau af testosteron. Lavt niveau medføre lavt energiniveau, nedsat styrke og restitutionsevne, øget fedtdeponering og reduceret lyst til sex.

Kort og hård træning, har en positiv effekt på testosteron niveauet, både for mænd og kvinder, hvorimod udholdenhedstræning har nedsat effekt herpå. 

Hvor meget udholdenhedstræning kan du udføre, uden at skade testosteronniveauet? 

Det er meget individuelt. Men coach Matt Fitzgerald, anbefaler 80/20 fordeling. Dvs. 80% udholdenhed og 20% intensitet. Det er med andre ord vigtigt at tænke hårde træningspas ind i løbet af ugen også her i vinteren. 

Så vær opmærksom på at din vintertræning ikke går op i udholdenhedstræning, men indlæg et par hårde træninger i løbet af ugen. Hård styrketræning har samme positive effekt på testosteronniveauet. 

Studier

De fleste studier peger i forskellige retninger, men et par af de største konkluderer at sex før konkurrence ikke har negativ effekt på din performance. Så det ser ikke ud til at være et godt eller dårligt argument for at have sex eller ej , da det hverken fremmer eller reducerer konkurrencemæssig performance.  

Men hvad siger den mindre videnskabelige evidens til sex for konkurrence? 

Videnskab eller ej, så mener flere atleter at deres performance øges ved sex før konkurrence. Dette skyldes muligvis den øgede frigivelse af endorfiner, tilfredsstillelse, og tryghedsskabende fornemmelse med sin partner. 

Dog skal det nævnes at hvis sex’en tager meget lang tid og er fysisk krævende, eller det påvirker din søvn (så du får mindre af den), bør du nok overveje om du ikke er bedre stillet med at vente til efter konkurrence.    

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype