Dårlige ben på sommercyklen

UBS_8722.jpg
Benjamin Justesen
06/03-2020

Dårlige ben på sommercyklen

Nu er solen endelig begyndt at kigge frem. Det betyder at mange nok bliver fristet til at tage sommercyklen ud af skuret eller fra dens vinterhi under dobbeltsengen. I hvert fald er der ikke længe til, at vi skal skifte cykel. Man går og glæder sig helt vildt, for tanken om at komme over på en hurtig og lydløs cykel uden grus og salt i drivsystemet er tillokkende. Desuden har de fleste minder om, hvor fantastisk den er at kører på fra sidste efterår.

Det er ofte her problemerne opstår. For ofte er den første tur ikke nogen super oplevelse. Det er de færreste, som har sat deres cykler op, så de er helt identiske og selv små forskelle kan mærkes.

Det betyder at positionen er en smule anderledes, hvilket gør at vinklerne i ankler, knæ, hofter og skuldre er en smule anderledes og dette betyder igen en anden belastning i musklerne.

For at kunne forstå dette, kræver det en forståelse for, hvordan vores muskler arbejder. En muskel kan arbejde koncentrisk, altså ved at trække sig sammen, excentrisk, ved at strække sig ud (dette er kun delvist sandt) eller isometrisk, ved at fastholde en bestemt længde. Når vi cykler, bliver vores muskler stærkere i den længde de bliver trænet. Træner man kun musklen i 20-30 % af dens dynamiske arbejdsområde bliver musklen primært stærkere i dette område. Vi kan således opnå en stor forbedring inden for denne range ved træning, men opleve at denne forbedring ikke optræder i et større range.

Det skal ikke forstås sådan, at hele den forbedring man har opnået igennem en vinter forsvinder, når man kommer over på sommercyklen. De centrale og perifere effekter er stadig blivende, men vi kan opleve en mild overbelastning af de led og muskler, som har et ændret dynamisk arbejdsområde.

Det betyder også at vores nettonyttevirkning kan blive lavere. Nettonyttevirkningen er den procentdel af den samlede mængde energi, som vi forbruger under et stykke arbejde, som udelukkende går til fremdrift. En rigtig god cykelrytter har en nettonyttevirkning på 21-23 %, altså bruger han 21-23 procent af den samlede mængde energi, han brænder af under et cykelarbejde på fremdrift. Resten går til overskudsvarme, mekanisk modstand osv.

Så når vi skifter cykel bliver den effektivitet, vi får ud af den omdannede energi, mindre og derved bruger vi mere energi på det samme stykke arbejde.

Hvis man er tilvænnet til at kører på flere cykler, opstår dette problem ikke og har man kørt hjemmetræner hele vinteren på sommerraceren er det forventeligt at overgangen imellem vinter og sommercykel vil opleves noget lettere.

Summering

Vi anbefaler, at du indstiller dine cykler helt ens i det omfang dette er muligt og med højdetagen til de praktiske forhold, som positionen på MTB/cross eller gravelcyklen kræver.

Er der en forskel imellem dine cykler, anbefaler vi, at du starter stille ud de første turer. Lad vær med at lade dine første turer på sommercyklen være 1000 km på en uge på træningslejren, med mindre du har tilvænnet dig cyklen først.

Gå ikke i panik over at du ikke føler dig kørende de første turer. Det skifter hurtigt og den forbedring kommer igen når du er tilvænnet til cyklen.

Rigtig god tur.

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype