Er bager/kaffestoppet en god idé?

UBS_7407.jpg
Benjamin Justesen
26/07-2019

Bager/kaffestoppet

Som start på denne artikel vil vi pointere, at vi her tager udgangspunkt i den fysiologiske indvirkning på kroppen og ikke på de sociale aspekter ved et bager/kaffe stop.

Først bliver vi nødt til at kigge på de forskellige slags kaffestop der findes.

  1. Den italienske ”En hurtig espresso ingen sukker, ingen mælk og ingen kage”
  2. Den Sjællandske ”En cortado med et enkelt stykke pasterie”
  3. Den Jyske ”En cappuccino med en romkugle”
  4. Den Uhæmmede ” Flere kopper mælkekaffe, en kanelsnegl og en romkugle, ofte suppleret af en solid brownie til sidst og nogle gange ender det i et regulært måltid”

Når vi tager ud og træne vil de fleste have næsten fyldte glykogenlagre i musklerne, alt efter træningstilstand kan mængden af denne lagrede glykogen variere, men som hovedregel vil vi have glykogen til ca. 1 times hårdt arbejde. Så holder du en lavere intensitet i den første halve time, kan du sikkert holde 1,5 time på den lagrede glykogen, herefter vil du få brug for at supplere med nyt energi for at kunne holde intensiteten. Når vi begynder at spise energi, går der noget tid før at energien bliver optaget i blodet og kan komme videre ud til musklerne, hvorfor det er en god ide at være på forkant med indtaget.

Den Italienske

Hvis du er i god form og du holder intensiteten i udholdenhedszonen vil du kunne arbejde over 4 timer med fedt som primær energikilde. Altså hvis du er ude på en lang tur for at presse dit metabolistiske system til at blive bedre til levere energi til musklerne over lang tid, er den Italienske en god løsning. Du kan med fordel tage den efter, den tredje time og få lidt hjælp af koffeinen til den sidste time af turen. Her skal opholdet være kort, så du ikke får en lavere muskeltemperatur, der vil gøre opstarten til en hård affære.

Den Jyske og Sjællandske

Hvis du er ude på en længere tur altså over 3 timer og den indeholder intervaller med høj intensitet, kan du med fordel tage dit stop på både den Jyske og sjællandske måde. Du vil her få et skud koffein, som vil hjælpe på sidste del af turen og i din restitutionsfase efter turen. Desuden vil kagen indeholde sukker, som du kan bruge til at få nyt energi. Bemærk dog at en kage indeholder meget fedt, som du ikke har brug for på selve turen, så der er en vis risiko for at komme i energi overskud. Optimalt skal denne slags stop ligge, så du har lidt tid hjem, hvor du kan bruge den ekstra energi.

En stor ulempe ved disse stop er, at kage og café kaffe tager tid. Det betyder ofte at træningen bliver forkortet med x antal minutter, desuden bliver du let kold og din cykelpude tør. Det kan give irritationer i sædeområdet og for nogle udvikle sig til betændte kirtler (små byller på størrlse med en ærte). Opstarten på anden del af turen kan være hård for nogle, og det store blodsukker hop, man får af kagen, kan give et tilsvarende insulin svar. Hvis man er lidt følsom, kan man opleve at være flyvende de første 30 minutter efter og så få en gevaldig nedtur, hvor man føler sig helt sukkerkold herefter.

Min anbefaling er at denne slags stop tages med omhu og ikke bliver en daglig rutine.

Den uhæmmede

Vi kender sikkert alle sammen en der hører til i denne kategori. Hvis du er på dagslange turer på de 6 timer plus, primært cykler for at blive tyk eller kunne vise din racer frem på Café Jorden Rundt eller lignende steder er denne model helt perfekt. Du får masser af energi indenbords, vist dit dyre udstyr og du kan nemt sætte alle dine tynde cykelvenner til vægs i kageindtag og kaffedrikning. Hvis man er ekstra sej, kan man score mega street credit på kunne navnet på bager ekspedienten og bare nikke for at vedkommende ved, hvad du skal have og i hvilken rækkefølge.

Denne slags stop er ikke for de sarte. Både blodsukkerreguleringen, den hård opstart grundet lav arbejdstemperatur i musklerne, den kortere træningstid og risikoen for at blive kold og få siddesår gør det lidt risikofyldt.

Som opsummering må vi blot konkludere, at fællesskabet spiller en stor rolle i de fleste cykelmiljøer og derfor er kaffestoppene en vigtig og god ide.

Er du i stedet ude på en træningstur for at blive bedre fysiologisk, er et kortere stop, gerne med et stykke kage og en hurtig kaffe en god ide som afslutning på turen den bedste løsning, altså den Sjællandske eller Jyske løsning. Er du pro eller licensrytter bør du holde dig til den italienske model, og kun på +4 timer turene tage en af de andre modeller.

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype