Intro
Glykæmisk indeks(GI) er en betegnelse, der bruges til at fortælle hvor hurtigt en fødevare omdannes og derved hvor meget vores blodsukker vil stige efter indtagelse af det pågældende kulhydrat. GI bruges primært til diabetikere, som redskab til at vurderer fødevares indvirkning på deres blodsukker i relation til deres manglende insulinsvar.
Til fastsættelse af den glykæmiske indeksværdi bruges glukose som reference og denne har derfor værdien 100, da omdannelsen af glukose har en hurtig indvirkning på vores blodsukker. Lad os tage nogle eksempler:
- Tørrede dadler GI = 103
- Glukose GI = 100
- Hvid pasta GI = 78
- Moden banan GI = 69
- Havregryn GI = 49
- Umoden banan GI = 30
For at gøre det mere overskueligt og lettere tilgængeligt inddeles fødevarer indenfor det glykæmiske indeks i tre niveauer:
– Højt(GI over 70): og er f.eks.hvidt brød, sukker, honning og cornflakes
– Middel(GI 55-70): og kan være rugbrød og brune ris
– Lavt(GI under 55): som f.eks. kikærter, bønner og nødder
Hvad kan du bruge glykæmisk indeks til?
Når du skal ud og lave et stykke fysisk arbejde, er det vigtig at få fyldt sine depoter med den rigtig form for energi. Fylder du udelukkende energi på maskinen, som har et højt GI, vil kroppen hurtigt omdanne og udnytte energien og du vil derfor hurtigt løbe tør. Det kan derfor give rigtig god mening at give kroppen mulighed for, langsomt og over længere tid at have tilførsel af energi. Skal du f.eks. ud på en længere tur og spiser en god portion havregryn inden, vil kroppen langsomt få tilført energi og du kan holde gang i cyklen i længere tid. Er du derimod gået helt kold på en tur, nytter det ikke noget, hvis du har en umoden banan med i lommen, da den kun langsom vil blive omdannet til den energi, du så desperat står og skal bruge. De fleste energiprodukter vil derfor også bestå af en kombination af flere forskellige kulhydratkilder, for at du kan få tilført energi her og nu og på længere sigt.
Hvad kan glykæminsk indeks ikke?
Du må ikke tro at glykæmisk indeks giver dig et redskab til at vurdere hele din kost ud fra. En sammensat kost er for kompleks til, at du kan anvende GI, da denne ændre sig når fødevare indtages sammen og samtidig er betinget af din generelle fordøjelse. Det giver dig heller ikke et mål for om en given fødevare er sund eller usund. Alle fødevare kan ved overdrevenindtag være usunde og en sund kost er i første omgang alsidig og varieret.