Hvornår kan du bruge HRV?

AU8I3207
Benjamin Justesen
28/06-2019

HRV

Som cykelrytter eller motionist lærer vi ofte igennem intensiv træning at presse os selv hårdt. ”Man skal lære at lide ellers bliver man ikke til noget” et citat jeg fik til min første træning i cykelklubben. Når man står der som 14-15 årig og en lidt for tyk dreng, er det lidt af en salgs tale for sporten.

Hvorfor jeg alligevel, efter et mislykket første forhold til sporten, fortsatte, ved jeg faktisk ikke. Men igennem min tid i cykelsporten forstod jeg stille og roligt, at de fleste cykelryttere får et kick af den selvbeherskelse det kræver at lide og kampen imellem psyken og de fysiske signaler, der arbejder helt modsatrettet. Nogle vælger endda at leve en munketilværelse for at gøre kampen endnu mere ren og modstå fristelsen i slik, kager, rødvin og timer på sofaen med Game of Thrones på fladskærmen.

Man bliver en mester i at undertrykke kroppens signaler, og det kan være en farlig evne at besidde.

I mit arbejde med elite sportsfolk oplever jeg ofte, at dem med størst evne for at gå over grænsen kan præstere fantastisk og have stor succes, men også at de render ind i perioder med skader, overtræning, manglende motivation og udbrændthed. Så evnen til at lytte til kroppens signaler og kunne ændre adfærd ud fra disse er altså afgørende for den blivende og varige positive udvikling.

Derfor oplever vi i stigende grad, at industrien opfinder metoder, som skal hjælpe os med at opdage og forstå kroppens signaler i tide og handle på disse.

I de følgende uger vil vi beskrive forskellige metoder/udstyr til at forstå de signaler kroppen sender.

HRV er første metode vi vil beskrive.

HRV er en forkortelse af (heart rate variability) og står for et mål for tiden imellem dine pulsslag. Når du har en puls på 60 slag pr. Minut, vil der altså ikke være præcis 1 sek. imellem hvert slag. Det betyder, at du kan opleve at tiden nogle gange ændre sig fra 1,2 sek. til 0,8 sek. Det er helt normalt og faktisk et tegn på at kroppen ikke er stresset. Når vi stresser kroppen mere oplever vi at tiden imellem pulsslagene bliver mere enslydende.

Individuelle forskelle

Vi kan derfor, ud fra variationen i tidsforskellen imellem pulsslagene, få nyttig viden om det akutte stressniveau kroppen oplever. Man kan ikke sammenligne forskellige personers individuelle HRV og det er derfor vigtigt, at man opbygger en personlig historik, for det som for den ene kan være en sund og normal variation, kan for andre være tegn på en stresset krop. Der er også store variationer på HRV hen over dagen og man skal derfor have fokus på at måle på samme tid af dagen hver gang.

  

Hvad fortæller HRV så?

Når vi beskriver stress og her er der ikke tale om klinisk stress, men for eksempel stress fra træning, sygdom, skader og mental stress. Man kan ikke skille disse fra målingen, men det er faktisk styrken ved HRV. Vi får nemlig en kvantitativ måling på en samlede sundhedsstatus på personen. Det giver mening, da det samlede stress er afgørende for præstationen og hvor meget vi kan presse kroppen i træningen. Mange vil sikkert have oplevet at en dårlig og stresset dag på jobbet betyder helt vild for, hvad du kan præstere på cyklen. Hvordan du derimod kan tåle et stort træningsoverload, hvis du ikke skal bekymre dig om økonomi, job, syge børn osv.

 

Hvordan måler jeg så HRV.

HRV kan måles på forskellige måder, men fælles for alle er, at det kræver en pulsmåler med indbygget software. Du kan bruge mange af Garmins enheder og hente en app til din smartphone, som dog kræver bluetooth pulsbælte for at kunne fungere. Men det kræver ikke meget og kan give dig vigtig information om dit samlede stress niveau.

Hvem kan have glæde af HRV målinger?

Personligt har jeg ofte lidt flere bolde i luften, end jeg kan gribe og prøver at kombinere to jobs, familie, en elite cykelkarriere og 2 små virksomheder med 24 timer i døgnet. Hvilket betyder, at jeg skal have alt lagt i skemaer og med en god målrettethed og disciplin, overser jeg ofte mit eget ve og vel, for at nå min målsætning og skemaplan. Derfor giver det super mening for mig, at have en faktuel måling, som kan bremse mig og få mig til at reflektere, inden jeg styrter i afgrunden. Men også professionelle, som ønsker at følge deres stressniveau for at undgå skader, kan få glæde af HRV målinger.

Til sidst vil jeg gør opmærksom på, at jeg af erfaring godt kan opleve, at min HRV ser fin ud, men at min følelse på cyklen er elendig eller det modsatte. Men det giver mig stadig en god indikation, som gør mig mere opmærksom på at lytte lidt til hvad kroppen prøver at fortælle mig.

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype