Hvad er mælkesyre?
I mange år, har det været alment kendt at mælkesyre fører til muskeltræthed, og er den primære årsag til at vi må sætte tempoet ned. Men er mælkesyre nu så skidt endda?
Når vi starter et givent arbejde, øges kravet på energi til vores muskler. Derfor stiger hastigheden på energiproduktionen – kaldet ”glycolysen”. Under glycolysen spaltes og nedbrydes kulhydrat, kaldet glucose (frit) eller glykogen (depot), denne proces foregår uden brug af ilt (anaerobt). Affaldsstoffet fra denne proces er mælkesyre.
Mælkesyren fraspalter i blodet eller musklen et brint-ion (H+), hvorefter mælkesyren nu kaldes ”Laktat”. Derfor bruges udtrykket mælkesyre og laktat ofte som synonym.
Praktisk eksempel: Kender du fornemmelsen af, at ”syre til”, når du lige starter din opvarmning? Det er ovennævnte proces og mange flere der sker her.
Derfor producere vi faktisk mælkesyre hele tiden. Det kan måles på laktat-hvile-koncentrationen, som ofte ligger på 1-1,5 mmol mælkesyre i blodet.
Koncentrationen af mælkesyre øges når vi laver hårdt, fysisk arbejde eller træner intensivt.
Mælkesyre i kroppen
Når kroppen bliver sat på hårdt arbejde, stiger mælkesyreproduktionen og de organer, som har til formål at nedbryde eller forbruge mælkesyren (nyre, lever, hjertet) kan ikke følge med. Det gør også at der frigives en masse brint-ioner (omdannelse af mælkesyre til laktat), som sænker PH-værdien i musklen. Denne proces kaldes ”forsuring”.
Så er mælkesyre så godt eller skidt?
I lang tid har man troet, at den primære årsag til muskeltræthed under hård træning, skyldes denne forsuring, men forskning viser at musklernes funktion ikke bliver hæmmet af forsuringen. Forskere fra Aarhus Universitet, kom frem til, at dannelsen af mælkesyre faktisk beskyttede musklerne mod træthed frem for at udløse den.
Når du sætter dine muskler på hårdt arbejde, spiller signalstoffet calcium en stor rolle. Og nyere undersøgelser viser, at netop dårlig calciumregulering hæmmer musklernes arbejde og dermed træthed.
Calciumniveauet stiger og falder hele tiden i muskelcellerne under arbejde. Det er bl.a. calcium der er årsagen til at vi er i stand til at sende nervesignaler til vores muskler under arbejde. Hvis denne regulering ikke forløber 100%, mister vi evnen til at sende nervesignal til musklen. Mælkesyren ligger sig omkring musklen på den membran, der leder de elektriske nervesignaler. Et surt miljø leder de elektriske signaler lettere, så mælkesyren hjælper faktisk til for en stund, at vi er i stand til at sende signaler til musklen.