Pedalarms længde

48118-200_COMP_SW-POWER-CRANKS-DUAL_TARBLK_HERO.tif
Benjamin Justesen
13/11-2018

Hvilken størrelse

Når man i dag køber en ny cykel, er den ofte monteret med en standart længde pedalarm. Små cykler er historisk monteret med korte arme 170 mm eller kortere og større cykler er med 175 mm. Indimellem er der en 172,5 mm, som er den mest brugte.

Men hvad er egentligt det rigtige og for hvem?

Kigger man videnskabeligt på det, er der meget lidt, der tyder på at en bestemt længde pedalarm er bedre end en anden. De fleste studier, vi har kendskab til, viser at efter en tilvænningsperiode er præstationen den samme for alle længder imellem 160-190 mm. Der er en tildens til, at peak power bliver opnået lidt hurtigere ved 160-170 mm arme end længere arme, men ellers er der ikke nogen signifikant forskel imellem de forskellige længder.

Vender man blikke mod de professionelle, bliver der både kørt med 170 mm og 180 mm arme og også her ser man store individuelle forskelle imellem ryttere af samme højde. Der er dog en overvægt, som vælger 172,5 mm.

Dette ligger sig også tæt opad videnskaben, som siger at det udelukkende er et spørgsmål om tilvænning, og personlige preferancer. Vi kan også kigge på størrelsesforholdet imellem armene og rytteren. Kigger vi for eksempel på en rytter, der er 170 cm og bruger 170 mm, udgør længden af pedalarmen en tiendedel af rytterens højde. Dette ville betyde, at en rytter på 2 meter skulle have 200 mm pedalarme. Denne størrelse er ikke almindelig og de store producenter laver kun imellem 170 – 175 mm, hvorfor valget vil blive indskrænket for de høje ryttere.

Der er dog andre forhold, man skal tage med i sine overvejelser…

Watt

Når vi cykler, producere vi watt, som er en kombination imellem kraften vi presser med (momentet) og antallet af omdrejninger pr. tidsenhed. Det betyder, at hvis vi skal producere 350 watt, kan vi enten presse i pedalen med højt moment og lave omdrejninger (kadence) eller vi kan have en høj kadence og et mindre moment i pedalen.

Så hvis man kører MTB, hvor man har mange situationer med lav kadence, skal moment i pedalerne være højt, hvis man skal lave mange watt. Det kan her være fordelagtigt med en længere pedalarm. Dette skyldes at man med en længere arm, får mere moment at trykke med (drejningsmomentet = kraft (F) x længde (L)). De fleste kender det nok fra at skulle løsne en skrue, som sidder fast med et miniværktøj med kort håndtag, det kan være næsten umuligt, men når man komme hjem og sætter et værktøj på, med en længere arm, er det slet ikke noget problem.

Der kan derfor være praktiske situationer, hvor en bestem længde pedalarm alligevel kan være at fortrække, men her kommer flere ting i spil. For rytterens selvvalgte kadence spiller ind, ligesom evnen til at genere høj kraft (RFD) på kort tid kan påvirke, hvilken længde man vælger, eller den aerodynamiske fordel, ved en mindre bevægelses radius som de korte pedalarme kan giver. Dette gøres ved at rytterens position på cyklen kan laves mere aggressiv, når man ikke er begrænset af at knæene kommer til at ramme maven.

Konklusion

Så skal vi summere op, kan vi sige at valget af pedalarms længde ikke er helt simpelt, men at du som udgangspunkt ikke kan gå ud fra din højde. Din cykeldisciplin og fysiologi er også med til at afgøre valget, dog kan du trøste dig med, at forskellen i sidste ende er meget lille. Vi anbefaler dog, at du har samme længde på alle dine cykler.

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype