Protein nedbrydning ved træning

CER_8589.jpg
Benjamin Justesen
31/05-2020

Protein nedbrydning ved træning

Den menneskelige krop består af: 53% vand, 5% mineraler, 27% fedt og 15% protein.

Protein er derfor en meget vigtig bestanddel af vores krop og afgørende for normal funktion af kroppen. Vi vil i denne artikel kigge lidt på, hvad der sker med proteinerne i vores krop, når vi betyder at træne.

Når vi begynder et arbejde/at træne, vil der ske en nedbrydning af proteiner i vores muskler. Når arbejdet så er overstået og vi begynder at restituere, vil kroppen opbygge nye og friske proteiner.

Byggestenen til proteinerne er aminosyrer og når vi laver hårdt og langvarigt arbejde (fx. cykeltræning) overstiger antallet af frie aminosyrer de normale niveauer. Altså må vi forvente at nedbrydningen af muskelvæv frigiver frie aminosyrer, som kan bruges til genopbygning af nye og ”friske ”proteiner med bedre funktion end de gamle.

Vi ved fra tidligere studier at kroppen har et øget protein behov lige efter træning, både styrke og konditions træning. Vi har også tidligere beskrevet, at det er vigtigt, at få et protein tilskud indenfor 30-60 minutter efter træning. Mængden vi kan optage er begrænset og derfor kan det ikke betale sig at indtage mere end 15-20 gram protein lige efter træning. Særligt med alderen bliver det vigtigt at hjælpe kroppen, med så meget frit tilgængelige proteiner som muligt, som kan hjælpe med en hurtigere og bedre restitution.

Nedbrydning af proteiner er reguleret af et komplekst system kaldet UPS (ubiquitin-proteasome system). UPS er et protein, som sætter et dødsmærke på gamle og udslidte proteiner, som så føres til proteasom, der gnasker det gamle protein i sig og frigiver det som frie aminosyrer. Dette system er stadig ret ubeskrevet, men i denne uge har et dansk hold forskere udgivet en artikel, som kigger på forholdet imellem træning og mængden af nye proteiner, der bliver dannet i kroppen.

Forsøget er et lille studie, og man har desværre ikke kigget på hvilken difference, der er imellem forskellige typer af træning eller intensiteten.  De første resultater viser dog at træning øger nedbrydningen af de gamle og defekte proteiner. Studiet kiggede på træning med intensitet på 88% af Wmax. I praksis bad man forsøgspersonerne om at cykle med høj intensitet og stak en biopsinål ned i musklen og snuppede et lille stykke muskel, som man så kunne måle på. Denne prøve blev udtaget både før, under og efter arbejdet.

Det man kunne se var, at træningen fik UPS til at starte en oprydning af ”gamle” og udslidte proteiner. Vi har altså længe vidst at træning var effektivt til at opbygge nye og sunde proteiner, men ikke at det også ryddede op i gamle og slidte. Det betyder at træning er med til at lave dig ny og bedre og det kan jo ikke være helt skidt.

Så vi kan kun anbefale, at du tager ud og træne. Du bliver en ny og bedre udgave af dig selv både mentalt og proteinnært.

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype