Spot dine stressorer

Specialized Diverge
Benjamin Justesen
21/02-2019

Spot dine stressorer (årsag til stress) og forstå dem

Du kender det muligvis allerede. Og har sikkert spurgt dig selv, hvordan en dag på kontoret, siddende, og foran computeren kan gøre dig så fysisk udmattet, med dårlige ben, der ”syrer” bare du nærmer dig grundtræningstempo under cykeltræningen.

Vi har tidligere berørt emnet jf:https://www.thecyclingclub.dk/jeg-bliver-ikke-bedre-indre-balance/, at vi ikke kan skille det psykiske og fysiske stress fra hinanden. De to systemer påvirker kontant hinanden. Med andre ord vil en krævende dag på arbejdet, sætte sine tydelige spor fysisk til eftermiddagens cykeltræning. Også selvom du måske ikke føler at du har lavet meget mere fysisk arbejde end at tage telefonen.

Vi bliver hele tiden påvirket positivt og negativt af vores omverden. Vi skal tage stilling til mange ting i løbet af dagen. Faktorer som arbejde, kost, søvn, familie og venskaber har stor påvirkning og indvirkning på vores evne til at yde til træning og konkurrence og dermed også den efterfølgende restitution. Alt for mange glemmer dette (inkl. undertegnet) og indser det først alt for sent og må lære det på den hårde måde ved at ”under-performe”.

Vi dykker igennem flere artikler ned i emner som fysisk træningstress og hvordan påvirker træningsvolumen og intensitet dit system og restitutionstid.

Hvad gør mentalt stress ved såsom: arbejde og følelser ved din performance. Samt der ses nærmere på søvn, diæt og aktiv restitution.

Mållinje flytter sig igen og igen

Vi stræber hele tiden på at forbedre os og sætte nye mål. Ikke blot i vores sport, men også hverdagen på arbejdsmarkedet er bygget op om, at vi skal være nytænkende, omstillingsparate, innovative, udadvendte, fleksible osv. Med andre ord, så flytter målstregen sig hele tiden. Det der var ok i dag, er ikke godt nok i morgen, kan jeg huske filosoffen og psykologen Svend Brinckman forklarede til et foredrag. Vi sætter krav til hinanden og ikke mindst os selv og forsøger at være helt fremme på alle fronter hele tiden; arbejde, familie, venner, sport. Det går ikke.. anerkender vi ikke, at vi må vælge og skrue op og ned på de forskellige områder fra tid til anden, så fejler vi. Det er vel også derfor at så mange går ned med stress (sygdom), som aldrig før.

Vi holder nu fokus på, hvordan disse stressorer, hermed menes årsager til stress, påvirker træningen og din cykelmæssige performance.

Studier har påvist at har man som person grundigt indblik i, hvordan enkelte stressorer påvirker dig, så har du langt større chance for at lykkedes. Oversat til cykelrytteren, så er det altså vigtigt at kende til, hvordan træningen påvirker dig og hvad den gør ved din krop (såkaldte eksternt og internt træningsstress) for igen at forstå, hvor meget restitution der skal til før du er frisk og igen kan træne på fuld styrke.

Samtidig er det også vigtigt at vide, hvordan du reagerer på psykisk stress (arbejde, familieforhold, venner), da det også påvirker det indre miljø, hormonbalancen, din restitutionsevne og ikke mindst din parathed op til konkurrence. Jeg har ikke set mange lave deres livs performance midt i en ulykkelig skilsmisse.

Noget så simpelt, som en rejsedag op til et stort event. Hvad ”koster” sådan en i det samlede restitutions-regnskab op til konkurrence? Jeg ved at flytransport eller en lang køretur (mere end 12 timer) kræver mindst to dage med let træning, før jeg igen kan træne fuld styrke eller performe optimalt.

Har du kendskab til disse stressorer og kan være proaktiv og forberedt, vil dette have allerstørst indvirkning på din performance, samt reducere risiko for sygdom.

Det kan blive enormt komplekst fordi det er så individuelt, og der er ikke nogen smutveje eller smarte måder at finde ud af det på, andet end trial and error-metoden. Forsøg dig frem – lyt til gode råd – og gør dine egne erfaringer.

Det australske Sports Institut har gennem årevis overvåget hvad sygdom og skader gør ved performance og succesraten.

De fastslog (lyder meget logisk) at tabt træningstid grundet skader og sygdom, var primær årsag til atleters succes eller fiasko.

– Atleter der fuldførte 80% af sin træningsplan ugentligt, uden sygdom eller skader, var 7x mere sandsynlige for at de nåede eller indfriede deres mål.

– 50% af alle sygdomstilfælde hos overvågede atleter, opstod indenfor to måneder før hovedmålet (konkurrencen)  

– 30% af alle skader, opstod indenfor den første måned under forberedelse til den nye sæson

– Flest skader er associeret med overtræning

– Atleter med mindre end to skader eller sygdomsperioder, var 3x mere sandsynlige for at nå deres mål

Husk at det ikke kun er træning der stresser kroppen, men den samlede mængde stress omkring dig, der er afgørende (både psykisk og fysisk). Tænk hele tiden over hvad de eksterne stressorer (årsager til stress omkring dig) gør ved det interne miljø (din psyke og fysik). Det er meget individuelt hvordan vi påvirkes og hvordan vi reagerer. Men husker du at mærke efter og tage ved lære, så kan du ændre på det og gøre det anderledes og bedre næste gang.

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype