Tænk dig grundigt om ved pulstræning

AU8I4237
Thomas Bundgaard
24/05-2019

Pulstræning

Du har måske oplevet det selv hvis du træner efter din puls. Nogle dage vil pulsen ikke op, lige meget hvor hårdt du træder i pedalerne. Andre dage flyver den op, uden at du gør noget ekstra for at presse dig selv.

Pulsen fortæller basalt set hvor hurtigt dit hjerte slår og er samtidig en indikation på hvor hårdt din krop arbejder. Men din puls påvirkes af mange faktorer, som ikke nødvendigvis har noget med din præstation at gøre. Derfor bør du ikke kun lytte og se på din puls under træning og konkurrence, da den kun fortæller dig hvor hårdt dit hjerte slår og ikke nødvendigvis hvor godt eller dårligt du præsterer under din aktivitet.

Væskebalancen, tidspunkt på døgnet, koffein, kropstemperatur, temperaturforholdet, luftfugtighed, søvn og dit stressniveau vil alt sammen påvirke din puls til enten at blive højere eller lavere uden at du ændrer det pres du ligger i pedalerne (hermed mener jeg konstante watt).

Faktisk mener nogle at det slet ikke er nødvendigt at kigge på sin puls under træning eller konkurrence, da den er så påvirkelig af førnævnte faktorer, at den er mere til besvær og forvirring end hjælp.

Det mener jeg ikke. Pulsen er et fantastisk redskab til træning og måling af restitutions-niveauet. Den kan meget ofte give et billede af din oplagthed og hvordan kroppen har det under aktivitet, og særligt når den kan holdes op mod watt-målinger og fornemmelse af anstrengelse.

Pulsen skal ses som en brik i et større puslespil, der kan være med til at give et grundigt indblik i hvordan din krop har det før, under og efter aktivitet.

Hvor hurtigt dit hjerte slår, er en reaktion på den stimuli din krop og psyke bliver udsat for. Pulsen kan stige voldsomt, hvis du bliver nervøs, bange eller er spændt. Et godt eksempel herpå, er minutterne inden startskuddet går til en vigtig konkurrence. Selvom du står helt stille, er din puls måske allerede over 100 slag pr. min. Dette sker pga. adrenalin.

Adrenalin er et hormon der produceres i stressfyldte situationer og ved hård fysisk anstrengelse, hvor kroppen skal yde max.

Adrenalinens vigtigste funktion er at forsyne vores muskler med energi, så kroppen er klar til den stressfyldte situation. Adrenalin hæver både pulsen og til dels blodtrykket, og gør kroppen klar til ”kamp”.

Derfor kan det være en meget dum ide, kun at bruge pulsen, når du skal ”pace” dig selv under konkurrence, da du med meget stor sandsynlighed, vil skulle sætte farten gevaldigt ned, for at få pulsen til at ligge idit normale træningsområde (adrenalinproduktionen er ofte meget mindre under træning end konkurrence) Det vil resultere i, at du træder meget mindre kraft ned i pedalerne, end du i virkeligheden er trænet til.

Det modsatte kan også være tilfældet. Du har arbejdet hele dagen og er ikke helt oplagt til træning, og slet ikke fordi det regner og er lidt koldt. Du tænker; ”jeg tager en hurtig tur og træder til for at holde varmen og får det overstået”.

Da du endelig kommer afsted, kan du hurtigt fornemme, at det ikke er en god dag, da pulsen bare ikke vil op. Lige meget hvor hårdt du træder sker der ikke noget synderligt med pulsen, som bare forbliver i den lave ende. De fleste der kun har puls til rådighed, som trænings-guidning, vil konkludere at træningen har været dårlig. Lav puls bliver her tolket, som lav/dårlig ydeevne. Dette kan være en stor fejl. Du har meget sandsynligt ydet lige mange watt ned i pedalerne, som til en træning hvor din puls har været høj. Har du ikke wattmåler på cyklen, kan farten måske være en hjælp til at vurdere træningseffekten.

Årsagen til at den lave puls,kan være manglende oplagthed (lav adrenalinproduktion), mental træthed, hvor den parasympatiske del af dit autonome nervesystem er dominerende nu (denne del kaldes også ”rest and digest” – ”hvil og fordøj”). Regnvejret, kan medføre at du fryser, som også vil sænke/begrænse pulsen.

Derfor er det altid en god ide at koble pulsen op på andre trænings-elementer. Det kan være watt, fornemmelse eller farten/tiden på en kendt omgang. Herved kan du hurtigt konkludere om du holder det ønskede niveau i din træning og ikke ender med at konkludere forkert, bare fordi pulsen har været lavere end normalt.

Hjertet er en muskel og en muskel kan blive træt. Har du trænet mere end normalt eller trænet over flere dage, er det meget normalt at pulsen også falder. Dette er et udtryk for træthed og at kroppen/hjertet har brug for hvile, til at restituere til fuld styrke igen.

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype