The Game Changers

UBS_8697.jpg
Benjamin Justesen
29/12-2019

The Game Changers

Hvis der er nogle, som endnu ikke har set filmen ”The Game Changers”, kan jeg kort opridse, at filmen er lavet som en dokumentar, der prøver at finde svaret på om plantebaseret mad er bedre/sundere end kødbaseret kost til sportsfolk.

Før jeg går videre, vil jeg pointere, at jeg ikke har nogle personlig agenda med denne artikel. Jeg ønsker blot, at gøre debatten mere nuanceret og at folk træffer deres valg ud fra et oplyst grundlag. Jeg har selv valgt at spise vegetarisk ca. 50% af tiden, men mest for at udvide min opskrift horisont og bryde med gamle vaner.

Dokumentaren tager udgangspunkt i James Wilks en tidligere MMA fighter, der bliver skadet og i sin jagt på at komme tilbage falder over et studie om de gamle gladiatorer, som iflg. studiet skulle spise plante baseret, men alligevel være store og stærke. Dette inspirerer James til at dykke dybere ned i kostens betydning for helbredet. Dokumentaren er lavet således, at forskning og forskellige eksperter hele tiden understøtter filmens budskab, så man som seer får et indtryk af en tung videnskabelig opbakning til dette budskab, der omhandler de sundhedsfordele en plantebaseret kost har for sportsfolk.

Det første, som stikker mig i øjnene er et tiltagende problem i vores tid. Vi kan godt lidt at tingene er sort/hvide og i en evigt pulserende mediestrøm, skal man råbe højt for at blive hørt. Det betyder, at der i mine øjne bliver produceret rigtig meget viden, som har en skjult hensigt og vi fejlagtigt har for stor tiltro til al denne videnskab.

Hvis jeg mener at lakridskonfekt er nødvendigt for, at kunne præstere på cyklen, kunne jeg grave i al den viden, der lå på området og finde det ene forsøg der viste, at jeg havde ret og så postulere at jeg havde ret, selvom jeg måske var stødt på 25 studier, som viste det modsatte.

Hvis jeg skal drive ordentligt forskning på området, skal jeg kigge på alle studier på området og så finde den mest sandsynlige forklaring ud fra dette. Det betyder, at man skal være åben over for, at den hypotese man gerne vil vise, viser sig at være forkert.

Det er også vigtigt at sikre sig at ophavet til pengene/midlerne til forskningen er oplyst i studiet. Laver jeg et studie, der viser at kød er dårlig for sportsfolk, men pengene til studiet kommer fra Nutana der bland andet producerer mange veganske produkter, skal jeg være ekstra kritisk over for, hvad jeg læser. Vi har jo nogle gode og aktuelle sager i DK med AU(Århus Universitet) og Dansk Landbrug og Fødevarer, som arbejdede ”lidt” for tæt sammen.

I filmen The Game Changers er det i mine øjne vigtig viden, at den er produceret af James Cameron, der står bag Titanic og Avatar, men som også er grundlægger og CEO på en økologisk ærte protein virksomhed, der har en målsætning om at blive verdens største producent.

Det gør i hvert fald, at han har evnerne til, at lave en følelsesladet fortælling med et klart økonomisk motiv. Jeg siger ikke, at det er hvad han gør, men det skal tages med i vurderingen af filmens videnskabelige kvalitet.

Hvis man dykker ned i de medicinske eksperter, som medvirker i filmen sælger en stor del af dem selv veganske produkter, det betyder ikke at de taler usandt, men vi skal vide det når de fremlægger deres synspunkter som fagfolk, da det i mine øjne påvirker deres dømmekraft.

Går man filmen igennem for at kigge på de studier, der danner grundlaget for deres videns evidens, vil man se, at et studie er fra 1912 og langt de fleste er meget tynde studier. Altså med få forsøgspersoner og med mange fejlkilder og undersøgelserne bliver ofte bakket op med personlige udsagn, hvilket virker rigtig godt, for vi får koblet følelser og viden sammen, men det er ikke nødvendigvis rigtigt det vi føler.

Summering

Jeg vil ikke konkludere om plantebaseret kost er bedre end kødbaseret kost for sportsfolk eller om filmen er korrekt eller falsk. Jeg vil derimod anbefale, at man ser filmen med en vis sund skepsis og selv danner sig et billede af sandheden omkring kødbaseret kost versus plantebaseret.

Personligt har jeg opfattelsen af, at en plantebaseret kost sagtens kan erstatte en kødbaseret kost og at man ved at tænke sig om, sagtens kan blive dækket ind af alle vigtige aminosyrer igennem en vegetarisk kost og et vitamin tilskud.

Om det så er mere præstationsfremmende end kødbaseret kost, er i min øjne stadig uafdækket og svaret er nok mere nuanceret end blot et ja eller nej.

Dokumentaren  kan streames på netflix.

 

Mere om problematikken i filmen kan høres her: #222 the game changers, fitness M/K radio24syv podcast.

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype