Fællestræning… kun godt for de få…eller?

Ronde van Drenthe, 2017, Women's World Tour
Thomas Bundgaard
13/09-2019

Fællestræning… kun godt for de få…eller?

Rigtig mange cykelmotionister har før eller siden haft en dårlig oplevelse med fællestræning i den lokale cykelklub. Enten går det for langsomt eller også går det for hurtigt, der bliver kommunikeret en agenda ud, men alt for mange gange bliver den kun fuldt delvist og ofte ender det med forhjuls-lir eller et opskruet tempo hvor kun de absolut stærkeste har det sjovt.

Der er intet galt i en god tempotur og der er heller intet galt i at blive sat fra hjul nu og da. Men det er super irriterende og frustrerende at det sker hver gang, eller i hvert fald når der er kommunikeret noget helt andet ud. Måske du kender flosklen;, ”Vi ruller bare en rolig træningstur og ja, du kan sagtens være med…” En rolig træningstur for nogle, kan godt være 30+ km/t, mens den for andre er ret strabadserende ved 25 km/t.

Så den første udfordring med fællestræning er uklar kommunikation.

Den næste udfordring er, at det er for få der får noget træningsmæssigt med fra fællestræningen. Alle får selvfølgelig motion og frisk luft, men rent træningsfysiologisk er det langt fra alle der kan tage hjem fra fællestræning og have inkasseret en passende mængde kvalitetstræning. Med andre ord, så er det ikke mange, der reelt set bliver bedre af fællestræning, fordi der er alt for lidt specifik træning indlagt. Hermed menes intervaller, der er afstemt individuelt i forhold til niveauet. Det ender til de fleste fællestræninger med den samme runde, eller måske man er lidt mere kreativ i klubben at have lavet 2 eller 3 forskellige runder, som køres lidt efter vind og vejr. Det er ofte også de eneste faktorer der får tempoet til at variere på turen.

Intervallerne er ofte droppet, da det stadig er den gamle skole der har taget i mange motionscykelklubber. Træningskvaliteten er koblet op på gennemsnitsfarten. En tur med 32 km/t i gennemsnit er bedre end 31 km/t i gennemsnit. Indholdet på træningen er fuldstændig underordnet. Jeg ved denne udtalelse ikke gør mig populær alle steder – men den er tænkt til dig der planlægger denne type træning i den lokale cykelklub. Du planlægger ikke træning, men cykelture. En træning hvis primære formål er høj gennemsnitsfart, er ikke en træning med en cykeltur. Det har intet med træning at gøre, medmindre der er tale om enkelstartsspecifik træning eller de få gange på året hvor en 2 timers tempotur er på rette plads og passer ind med den resterende del af træningsplanen. Gennemsnitshastigheden gør dig god og ”udholden” lige omkring din gennemsnitsfart. Skal du køre motionsløb, og gennemsnitsfarten de første 15min er højere end det du er vant til, bliver du godt gammeldags skivet (sat af).

Min hypotese: Fællestræning og intervaller passer perfekt sammen og det gør fællestræning mere social, skaber bedre stemning og alle får træningsmæssigt noget med fra træningen, som gør dem træningsfysiologisk bedre stillet end før træning.

Mit råd

1: Hvis udgangspunktet i klubben, er at alle kender deres egne individuelle 4-5 basale træningszoner, så er vi ret langt i processen til at gøre træningen yderst effektiv. Træningszoner kan findes på mange måder. Laktattest, som vi tidligere har skrevet om, submaksimale test eller 20min FTP/puls test.

2: Dernæst en god overall træningsplan, med rette progression i intervallerne. Den kan evt. underinddeles, således at den er tilpasset cykelniveauet til Hold 1-2-3 i klubben.

Intervallerne er en central del af træningen og fokus er rettet på at opnå den bedst mulige kvalitet i intervallerne, også selvom det går ud over gennemsnitsfarten.

3: Klar kommunikation. Grundtempoet er meldt ud på forhånd. Hold 1 køre 28-30 km/t i gennemsnit. Hold 2… Hold 3… osv. Der udpeges en træningsansvarlig der har til ansvar at kommunikere intervallerne ud, og planlægger hvor de køres bedst muligt. Rundstrækning, bakke eller anden form for strækning. Han/hun har desuden ansvaret for at holde grundtempoet på rette niveau. Således kan alle socialisere og hygge ”på vej ud” til intervaldelen af træningen. Under intervallerne kører folk i deres individuelle træningszoner og får derved det maksimale ud af træningen. Efterfølgende samles der op, køres let tempo i intervalpauserne og der køres i samlet trop hjem i aftalte grundtempo.

Svært…? Nej, overhovedet ikke. Men det kræver at du/I tør bryde med gennemsnitsfarcen. 🙂

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype