Er den tid du bruger på hjemmetræneren spild af tid?

Tacx
Benjamin Justesen
18/10-2019

Er den tid du bruger på hjemmetræneren spild af tid?

Vinteren er kommet og det betyder, på vores breddegrader, ikke meget sne, ski eller kælk. Vi forbereder os mere på mørke, regn og kulde. De hårde hunde fortsætter med varmere påklædning og sammenbidte tænder, men flere og flere trækker ind på hjemmetræneren og banker intervaller af imens sveden springer, men er træningen lige så god?

Helt kort kan man sige, at hvis du kan lave samme træning inde, som du kunne ude, er der ikke meget forskel. Nogle intervaller er faktisk mere givende på hjemmetræneren end på cyklen ude, da den konstante belastning kan være fordelagtig i visse situationer. Når det så er sagt, ser jeg i høj grad at flere vælger at benytte færdiglavede træningspas, hvilket vi vil komme nærmere ind på i det følgende.

Zwift, trainerroad, sufferfest eller Xert

Der findes efterhånden mange forskellige platforme, til den stadig voksende gruppe af ryttere, som ejer en smarttrainer. De fleste har også et stort udvalg af færdige programmer, som man kan benytte direkte, men der er en faldgruppe, som er vigtig at undgå.

Mange af disse platforme tjener deres penge ved, at have betalende brugere og det betyder, at jo flere brugere, der benytter deres produkter giver øget omsætning. Industrien handler altså om at få fastholdt brugerne og dette gøres igennem produkter, som er underholdende.

Så når disse producenter laver indhold, som færdige træningspas, lægger de vægt på underholdningsværdien i passet. Det betyder i mange tilfælde, at den fysiologisk rigtige træning bliver nedprioriteret og at de fleste pas indeholder mange temposkift og meget af tiden i den anaerobe træningszone.

Årstid og rigtig træning

Der hvor jeg bliver lidt små sur, er at vi normalt vil betragte vinteren, som en tid, hvor vi bygger på i distance, udholdenhed og aerobe træning. Dette gøres, da de anaerobe træningseffekter er relativt hurtige at træne op og ofte ikke skal bruges i løbet af vinteren. Derfor har man historisk valgt at lægge træningsfokus på den type af træning, som tager længst tid og som ikke kan sættes på hold uden et længerevarende tab af ydeevne. Med andre ord kan man sige, at vinteren oftest bruges til at bygge fundamentet til huset. Når det er helt færdigt, bygger man væggene og til sidst taget, som er den anaerobe træning. Så den rigtige træning, på denne årstid er normalt med fokus på længere intervaller (over 10 min.) i tempozonen eller lige over, blandet med en lille smule anaerob træning et par gang pr. uge, hvis man er over 30 år. Ulempen ved denne træning er, at den er lidt kedelig på en hjemmetræner og selvom cykelrytterens motto er ”no pain no gain”, ser vi at flere og flere bytter den ”rigtige” træning ud med mere underholdende træning.

Træt og svedig

Samtidig oplever vi at mange sætter et lighedstegn imellem det at svede og være helt smadret og så at komme i god form. Det er til dels rigtigt, men som vi også har beskrevet tidligere, er der en grænse for, hvor gode vi kan blive anaerobt og denne er faktisk opnået relativt hurtigt i træningstid. 2-3 år tager det før du har opnået din grænse, hvis du jævnligt træner og i den anaerobe zone. Grænsen er i øvrigt genetisk bestemt og derfor bliver ikke alle lige gode.

Det betyder, at du ville få mere ud af at træne aerob træning efter dette, kombineret med en smule anaerob træning for at holde dette vedlige. Så hvis man bruger hele vinteren med zwift løb og præfabrikerede workouts med en masse benhårde intervaller, vil din forbedring blive mindre end hvis du tog den lidt mere rigtige tilgang.

Opsummering

Jeg har altid sagt, at den rigtige træning er den som motiverer dig og selvom jeg i denne artikel er efter de kommercielle træningsplastforme, er det vigtigt at pointere, at hvis alternativet til de færdiglavede ”spinning inspirerede” pas er ingen træning, fordi du synes alt andet træning er kedeligt og ikke får det gjort, er det et godt valg. Hvis du derimod vil have den optimale præstationsforbedring ud af din tid, er de lidt kedelige pas et bedre valg. Man kan sige, at det afkast, du får af træningen, er større, hvis du lægger det meste tid på aerob træning og mindre på den anaerob træning.

Som tillæg, vil jeg sige, at den indre dialog/kamp, du har med dig selv i et 15 minutters AT interval på hjemmetræneren, giver mere hår på brystet end 25×5 sekunders sprint intervaller.

Rigtig god træning.

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype