Er der forskel på forskellige energidrikke?

Energi_4
Benjamin Justesen
04/10-2019

Er der forskel på forskellige energidrikke, og hvad er bedst?

Det er nok de færreste, der for alvor går op i hvad deres energidrik består af, men det kan være en stor fejl. For at belyse hvorfor det giver mening at gå efter særlige energiprodukter, skal vi først se på den grundliggende viden bag.

Det grundlæggende

Når vi begynder at bruge vores muskler bruger de energi. Energien kommer fra glycogen, der ligger bundet i musklerne og leveren og fra omdannelse af fedt fra fedtdepoterne. Vi har store lagere af fedt i kroppen, så det er et meget effektivt brændstof, men når vi arbejder med høj intensitet, kan omdannelsen af fedt til energi ikke følge med. Det betyder at vi skal bruge af den glycogen, vi har bundet i musklerne. Hvis vi arbejder med meget høj intensitet, har vi opbrugt vores glycogen i muskeldepoterne op på 1-1,5 time. Det betyder, at vi skal have tilført ny energi, hvis vi vil fortsætte med samme intensitet efter denne periode.

Det kan vi gøre ved at indtage energiprodukter eller almindelig mad, som en banan eller rugbrødsmad. Fordelen ved energiprodukterne er, at de er lette at tilgå, og at optagelsen sker hurtigt. Optagelse af en almindelig mad tager tid. Først skal maden tygges, så skal der tilsætte enzymer i munden og her er dit spyt vigtigt. Så skal maden igennem mavesækken og nedbrydes yderligere før den endelig kan optages i tarmen og føres til de steder med behov igennem blodet. Det er ikke så effektivt og både mavetømningshastigheden og blodtilførslen til maven nedsættes under fysisk arbejde. Så hvis vi kan indtage energien i den mest simple form (molekylært)og med lille behov for forarbejdelse inden den skal optages, er det klart mest effektivt.

Så under fysisk aktivitet giver det altså mening, at få hurtigt energi men også langsomt. Dette skyldes at når vi indtager simpelt energi som hvidt sukker, optages energien hurtigt i blodbanen og skal herfra transporteres ind i musklerne. Det får vores blodsukker til at svinge og man vil opleve perioder med meget energi efterfulgt at en energinedtur. Under disse forhold er det svært at præstere og det er i øvrigt en skidt oplevelse. Så for at modvirke dette kan man blande sin energidrik med energi(kulhydrat) som er små molekyler med kulhydrat som er længere molekylekæder og har en langsommere optagelse. Så vil man få en mere stabil optagelse af kulhydraterne og derved undgå de udsving, som en energidrik med kun en sukkerart kan give.

Hvilken blanding er bedst

Hvis man ser på hvad som er på markedet, er en blanding imellem fruktose og maltodextrin det mest almindelige, men mange oplever at fruktosen kan påvirke maven negativt, hvorfor flere producenter er begyndt med rene maltodextrin produkter. Denne metode er også billigere for producenterne, men her er et blandingsprodukt altså at fortrække. Vi har forskellige optagelses kanaler i membranerne og de kan optage forskellige slags kulhydrater, så én slags kanal optager fruktose og en anden maltodextrin. Kanalerne som optager meltodextrin optager ca. 60 gram i timen og fruktose optil 30 gram pr. time. Derfor vil et optimalt energiprodukt bestå af forholdet 2 dele maltodextrin og 1 del fruktose. Her er selvfølgelig tale om maksimal optagelse og dette er dels afhængigt af, om du har trænet kroppen, i at optage så store mængder energi og om du rent faktisk har en intensitet, hvor du bruger så meget energi, ellers risikere du at ophobe energien og den vil blive lavet om til fedt i fedtdepoterne.

Til sidst er indholdet af elektrolytter i energidrikken vigtig. Når vi sveder taber vi elektrolytter og de skal erstattes. Der er særligt tale om natrium som Thomas skrev om i sidste uge, så indholdet af natrium er altså også vigtigt.

Opsummering

Køb en energidrik med en blanding af forskellige slags kulhydrater gerne i forholdet 2:1 imellem maltodextrin og fruktose og bemærk om der er tilsat elektrolytter. Start med en mildere blanding til træning, men op til krævende løb, er det en god ide at trappe op til en højere dosis. Husk at et overforbrug kan medføre en vægtforøgelse.

Her til sidst har vi givet nogle bud på produkter, som følger disse anvisninger.

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype