Kan koffein hjælpe dig til fedtforbrænding?

baff85d0625a1d1ca2cdc7a750739a63_Gravel-1
Benjamin Justesen
22/11-2020
Julen står for døren og det betyder en mængde sociale sammenkomster, manglende træning og så er der selve juleaften. Det kan betyder ekstra kilo, men kan kaffe hjælpe dig til at smide dem igen?

Vi nærmer os vinteren, som mange cykelryttere bruger til at opbygge en solid bund i deres form. Det betyder for de fleste mindre intensitet og flere lange ture, hvis vejret altså tillader det. Vi nærmer os også julen, hvor der for de flestes vedkommende er fokus på familien og hyggeligt samvær, med alt hvad dertil hører. Dette tilsammen, kan betyde, at der godt kan ryge et par uønskede kilo på sidebenene. Det er disse få irriterende kilo, som du kommer til at kæmpe med at komme af med til foråret, men måske tyder forskning på, at der i koffein er hjælp at hente eller er der? Det vil vi blive klogere på i løbet af denne artikel.

 

Hvis der er to ting, der uløseligt hænger sammen, så er det cykling og kaffe. Vi diskuterer her hjemme til tider, hvad det er, der gør at cykelryttere er så glade for kaffe. Vi er nogen (nok mest mig) der mener, at det blot er en undskyldning for at få en pause, når cykelryttere stopper for at få kaffe, på toppen af et bjerg. Benjamin mener dog, at der er så mange ting, man som cykelrytter må undvære og derfor bliver kaffe cykelrytternes tilladte synd eller forkælelse. Jeg ved ikke om jeg hopper på det argument, men til dem af jer, der har det sådan, så kan der være gode nyheder på vej og flere gode grunde til at få sin kaffe.

 

Der har i mange år været tale om, at kaffe havde en positiv virkning på fedtoxidationen(fedtforbrænding), men uden at det har været virkelig veldokumenteret. Forskningen peger også i flere forskellige retninger. Alligevel taler et nyt spansk forskningsprojekt for, at der en positiv sammenhæng. Der er tale om et placebo kontrolleret, dobbelt blindt forskningsprojekt, netop publiceret i ”The European Journal of Nutrition”. I forsøget, som blev gennemført to gange, indtog forsøgspersonerne henholdsvis 3mg/kg koffein eller placebo en time inden de skulle træne i en time. Træningen foregik ved forsøgspersonernes optimale intensitet for fedtoxidation, hvilket man på forhånd havde afdækket ved test. Der var i forsøget altså skabt de optimale forhold for at afdække forsøgspersonernes reelle fedtoxidation. Resultatet viste en overraskende 27% højere fedtoxidation ved indtagelse af koffein inden træning end ved indtagelse af placebo. Dette må siges at være en markant forskel, men hvilken betydning har det så, når det kommer til stykket og er der nogen forehold?

Svaret er desværre ja. For det første blev testene lavet mens forsøgspersonerne var fastende. Vi ved derfor ikke, hvilken betydning det i det pågældende studie ville have haft, hvis forsøgspersonerne have spist inden, hvilket man nok må forvente at de fleste cykelryttere gør, inden de tager ud og træner. Vi ved at oxidationen af fedt er større, når vi faster og at et måltid eller indtag af kulhydrat ændrer denne vægtning med 30%. Konklusionen må derfor være, at virkningen af koffein vil være laver, hvis man har spist inden eller spiser i forbindelse med sin træning. Forsøget viste samtidig, at der ikke skete et øget energibehov. Forsøgspersoner forbrændte altså den sammen mængde energi, men vægtningen blev anderledes. Vi kan derfor ikke udelukkende bruge indtag af koffein, som slankemiddel, men bliver nødt til at se energiindtag og forbrug som et samlet regnestykke. Dog kan det tyde på, at ”træningen” af fedtoxidationen gøre os bedre til, generelt set at ”forbrænde” fedt, hvilket er en fordel for alle atleter, da det gør kroppen bedre til at skaffe energi til det arbejde, man udfører.

Det sidste aspekt, som er værd at have med i sine overvejelser, inden man går all in på koffein er, at man i forsøget, på trods af den store effekt af koffein, fandt at koffeinindtaget resulterede i et forbrug på 5 gram fedt pr. times træning. Dette betyder, at du for at tabe dig 1 kg. skal træne 200 timer på fastende mave og ved din optimale intensitet for fedtoxidation. Og med det in mente må vi nok erkende, at det kan blive en meget lang og kedsommelig slankekur.

 

Konklusionen på disse nye og meget entydige resultater er derfor, at der helt sikkert er noget at komme efter i fremtiden og vi ser frem til, at der bliver lavet mere forskning på området. Koffein er nok ikke det nye vidundermiddel, men kan være hjælpsomt i at træne vores fedtoxidation. Omvendt skal vi ikke regne med at kunne anvende koffein som slankemiddel til foråret, når vi gerne vil af med julesulet.

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype