Kan man blive kold af for varmt tøj?
Da jeg startede med at cykle, var det ikke ualmindeligt, at en klassisk motionist i september satte cyklen i skuret og først tog den frem igen i marts. Mange brugte vinteren på gymnastik, løb eller trappetræning og de helt hårde tog en ét gears cykel med skærme med i skoven.
Siden dengang har cykelkulturen gennemgået en kæmpe udvikling og i dag er langt de fleste motionister meget ambitiøse, med træningsprogrammer, alt i udstyr og bunker af moderigtigt funktionscykeltøj. Hvis ikke alderen, fedtprocenten og farten afslørede ”os”, kunne man få den opfattelse, at vi var professionelle cykelryttere.
Men den voksende interesse for træning og formoptimering har bragt hjemmetrænere ind i mange hjem. Træning ude hele vinteren kræver sin mand/kvinde, selvom vi sjældent har sne i Danmark. Der er dog stadig mange, hvor det at komme udenfor er en vigtig del af det at træne. Vi har efterhånden også sjældent aktiviteter udenfor i hverdagen og den voksende interesse for gravelcykling kan efter min overbevisning være et symptom for vores længsel efter eventyr og ophold i naturen, vores indeliv maner frem.
Men med opholdet udenfor kan vores beklædning være en gåde for mange, for rigtigt mange oplever at købe dyre tykke vinterjakker, men stadig have svært ved at holde varmen. Så det vi skal kigge på i denne artikel, hvor vi ser på om for varmt tøj faktisk holder os kolde.
Når vi begynder at arbejde/træne udenfor vil den overskudsvarme, som kroppen genere, få os til at svede og har vi valgt en tyk vinterjakke kun kombineret med en svedtrøje, vil sveden fra huden hurtigt blive transporteret til vores ydreskals jakke, som bliver våd og hurtigt vil køle din krop ned.
Så for at løse dette skal vi kigge på skisporten. Her er opbygningen af tøj ofte:
- Inderste lag som transportere fugten fra huden til andet lag.
- Andet lag skal kunne samle fugten og holde fange noget luft til at isolere fra ydre laget.
- Sidste lag er yderst og skal være en skal, helt åndbar og gerne vind og vandtæt.
Ved at opbygge sin beklædning på denne måde kan du regulere din temperatur, så du sveder mindst muligt, alt efter hvilken intensitet du kører med og undgå at blive for våd.
Jeg benytter ofte 1- 2 svedtrøjer og en tyk langærmet cykeltrøje og yderst en tynd skaljakke, som holder vinden ude. Hvis jeg så skal køre intervaller, lægger jeg ofte min skaljakke i grøften og træner mine intervaller. Er det rigtig koldt, vælger jeg at tage en vindvest med i baglommen, som jeg bruger i intervallet. Efter at intervallet er færdigt, venter jeg altid lidt med at tage ydre skallen på, således at jeg kan fordampe den producerede fugt, inden jeg tager jakken på.
Summering
Nøglen til at holde sig varm om vinteren er at undgå at blive våd, hvis det regner kan det være svært, men er det tørt skal du undgå at bliver for svedig og herigennem våd. Vælg noget tøj som kan ånde og brug nogle penge på gode baselayers, som holder din hud tør. Vælger man en tyk jakke, kan det let ende med, at man har det for varmt og må lyne op, hvis farten bliver sat op. En åbne jakke og våd svedtrøje kan let ende i et par dages hosten og på sigt sygdom.
Så køb det rigtige setup og vær på forkant med det at blive for svedig. Når skaden først er sket, kan det blive svært at redde senere. Rigtig god tur på eventyr.