Offseason – hvordan griber man det an?

NEOS Winter OUTDOOR2
Thomas Bundgaard
11/10-2019

Offseason – hvordan griber man det an?

Dagene bliver ret så hurtigt kortere og kortere, vejret bliver dårligere. Vi har for længst taget hul på efteråret. Dette betyder ofte ”offseason” for motionisten, såvel som licensryttere og endda de fleste proffer.

I denne artikel vil omdrejningspunktet og den røde tråd være offseason, og vi vil komme igennem flere forskellige underpunkter. Til disse underpunkter, vil flere lange teoretiske beskrivelser sagtens kunne skrives, men jeg har valgt at holde det lige til, og på et niveau, hvor den vil kunne forstås af de fleste.

Er offseason nødvendig?

Psykiske ulemper og fordele.

  • Kort sagt, offseason er ikke nødvendigt for alle. For den menige motionist, er der ikke den store fordel at drage af en lang pause fra træning, tværtimod. Holder du pause bliver du også fysisk dårligere. Den eneste grund til en pause, skulle være, at det har været en lang hård sæson, hvor der psykisk kunne være brug for en pause. Mentalt kan man have behov for at lade fuldt op igen, inden at vintertræningen påbegyndes.
  • For super motionisten/licensrytteren, kan der være flere fordele at drage. Først og fremmest er der det psykiske aspekt. En lang sæson, flere store mål, ja det tager på den psykiske konto. Det kan være hårdt at være seriøs ift. kost, restitution, passe det ind i en måske allerede presset hverdag. Det kan også være hårdt at sætte sig maksimalt op til flere store mål i løbet af en sæson. Ift. disse nævnte punkter, kan det være en stor fordel med lidt pause, for at få det mentale helt med, til en hel vinter, og en ny lang sæson i vente.

Fysiske ulemper og fordele.

Derudover er der de fysiske aspekter. Meget træthed kan være ophobet i kroppen, som bevirker du aldrig føler dig frisk og ovenpå.

Særligt kan det være et stort stress på organerne at køre løb en hel sæson, særligt leveren.  I løbet af en hel sæson spiser en atlet store mængder mad, for at holde sig kørende, særligt stresset bliver leveren og nyrene, som hele tiden skal arbejde på at rense blodet. Hertil siger man at 3 ugers pause, med ”normal” kost, skulle være med til at fjerne en stor del af stresset fra leveren.

En udrensning i offseason kan også have en stor fordel for at nulstille kroppen samt give leveren noget ro. Her er der tale om flere forskellige udrensningskure som kan have en fordel. Særligt flere detox-kure over et par dage kan have en god effekt, hvor madindtaget primært består af grøntsager.

  • Når vi taler om leveren, har vi allerede den første problematik ift. næste emne. Nemlig hvorvidt druk er en god ide i offseason?

Druk har både fordele og udlemper for en atlet der lige har gennemgået en meget lang sæson. En af fordelene er, at det kan være meget godt at komme ud og slå sig løs, og tænke på noget andet end træning. Det kan give et kæmpe motivationsboost efterfølgende og en træng til at trække i arbejdstøjet igen.

En af ulemperne er at der er store mængder kalorier bundet i alkohol, og dette derfor jo netop også skaber et stort stress på leveren, som har til opgave at nedbryde alkoholen. Derfor kan det anbefales at druk overvejes at gøre med måde, forstået i få antal gange i offseason, samt tænke en smule over mængden af alkohol per gang.

Alternativ træning i offseason

Alternativ træning kan anbefales for både motionisten, og licensrytteren. Her kan der anbefales meget forskelligt, men særligt svømning, løb og styrketræning kan være med stor fordel.

Det eneste vigtige punkt ift. alternativ træning at have i mente er at man kun skal træne lystbetonet, og ikke føle sig tvunget til noget for at holde sig i gang. Så er det klart bedre med noget ekstra pause, både til det psykiske og fysiske.

Planlægning af vintermånederne

Noget af det man med stor fordel kan bruge noget ekstra tid på i slutningen af offseason er planlægning af vintertræningen.

Mange forbinder vinteren med meget let vedligeholdende træning. Dette er dog ikke altid det rigtige at gøre, faktisk langt fra. Ved at trappe for meget ned, mister man så meget, at alt det niveau man har bygget på over sæsonen, vil være tabt ved sæsonstart, og man faktisk starter fra udgangspunktet før sæsonen, når næste sæsonen næste år skal i gang.

Dermed er det altså vigtigt at få sig en god og struktureret plan for vinteren, da det er her man har ro og fri fra konkurrence presset til at kunne lægge på sit niveau.

Styrketræning 2-3 gange i ugen vinteren over, samt god struktur med pas på cyklen, med intervaller, vil være at anbefale. Mange tænker at intervaller hører sig til sæsonen, men faktisk er det mindst lige så vigtig i vinterhalvåret.

Sidste lille ting til denne artikel. For at komme nemmere igennem vinteren, og med et bedre udgangspunkt for næste sæson. Sørg for at sætte dig selv nogle mål for vinteren!

Det kunne være kropsvægt på givne tidspunkter, forskellige kilo vægte du skal kunne tage i styrke, eller antal watt du skal kunne køre i givne tidsintervaller. Det vil hjælpe dig så meget bedre igennem, og hjælpe dig med at holde dig motiveret. Sørg dog også for at være realistisk, da urealistiske mål, kun vil kunne ødelægge din motivation. Søg evt. hjælp hos en professionel træner, da dette ville kunne hjælpe de fleste godt på vej.

* Jesper Vinkel, cykelrytter og træner i Velofit

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype