Protein – animalsk eller vegansk?

Harookz-174-0947
Benjamin Justesen
15/11-2019

Protein – animalsk eller vegansk?

I disse klimatider, hvor vi alle skal leve mere grønt og med et mindre co2 aftryk og hvor vi ser, at flere og flere har vegetardage eller slet og ret vælger en rent grøntsagsbaseret kost, bliver det interessant, hvorvidt dette giver mening i en sportslig sammenhæng. Vi tænker her særligt på konsekvenserne for dit proteinindtag. Giver det nogen menig, er det overhoved muligt at blive dækket ind via en plantebaseret kost og hvad er bedst når alt kommer til alt?

I takt med det generelle fokus på klimaet har vi fået fokus på også at spise mere klimavenligt, hvilket vil sige flere grønsager og mindre kød. Men hvilken betydning har dette for vores proteinindtag og vores muskelopbygning og har det i det hele taget nogen betydning?

Der er lavet en del studier omkring proteinindholdet og kvaliteten i forskellige fødevarer. Der er ligeledes lavet flere studier, som direkte har sammenlignet animalsk protein med vegetabilsk protein. Disse studier konkluderer tydeligt en langt bedre optagelse i musklerne af protein fra animalske kilder frem for vegetabilske. Dette skyldes delvist, at animalsk protein er nemmere for kroppen at fordøje end vegetabilsk baseret protein. Dette gælder for både mejeriprodukter, kød, æg og valleprotein. Fordelen ved den bedre fordøjelsesevne er, at proteinerne når ud i tyndtarmssystemet og der kommer med i cirkulation for til sidst at ende som byggesten i opbygningen af vores muskler, i stedet for at blive ”sorteret” fra af leveren eller i maven.

Dertil kommer indholdet af protein i den pågældende fødevare. Undersøgelser viser nemlig at indholdet i de animalske produkter er højere end i de vegetabilske (8-12% mod 6-8%). Det kan umiddelbart virke, som en lidt ligegyldig forskel, men dels har typen af protein betydning, da særligt proteinet leucin virker fremmende på muskelopbygning og samtidig har indholdet af de essentielle aminosyrer betydning (de aminosyrer, som kun kan tilføres via kosten). I relation til dette viser undersøgelser, at de animalske kilder til protein er de vegetabilske langt overlegen. De animalske proteinkilder indeholder nemlig alle de essentielle aminosyrer og samtidig ser man også leucin i alle de animalske kilder. Faktisk viser studierne at valle, mælk og kasein har et højere indhold af de essentielle aminosyrer end vores egne muskler. Til sammenligning mangler alle testede vegetabilske proteiner som minimum 1 af de essentielle aminosyrer, hovedsageligt leucin og methionin. Dette kan give alvorlige mangler, hvis man ikke er opmærksom på at få dækket sine behov af de essentielle aminosyrer fra andre kilder.

Det kan virke en smule sort for dem, som har et ønske om en mere vegansk fremtid. Men der er håb for fremtiden, som med det meste andet. Studier gør det nemlig klart at nogle vegetabilske proteinkilder har et særligt højt indhold af visse aminosyrer f.eks. majs har et særligt højt indhold af leucin, endda højere end nogle animalske proteinkilder også et vegetabilsk produkt som quinoa har vist sig at have et særligt højt indhold af lysin og methionin.

Vi kan dermed konkludere, at det ikke er umuligt at få dækket sine behov for de essentielle aminosyrer gennem vegetabilske kilder, hvis man blot har lidt ekstra fokus på det. Dog kommer vi ikke uden om, at den mest optimale og bedst dækkende kilde af protein til opbygning af muskelmasse kommer fra de animalske produkter.

Vil du vide mere om proteiner kan du finde mere i følgende af vores artikler: “Får du protein nok?”

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype