Skal man træne på en træt krop?

NEOS Spring Fall OUTDOOR3
Benjamin Justesen
27/12-2018

Når kroppen er træt

Nogle gange er lysten til at træne større end evnerne. Personligt kan jeg godt have kørt en hård tur på 3 timer om formiddagen og så igen senere på dagen sidde med en inderlig lyst til at køre ud og træne igen. Selvom lysten til at træne endnu en gang melder sig, er jeg ofte bevist om, at det ikke vil gavne noget at træne igen. Vi har en begrænsning for, hvor meget træningsstress kroppen kan håndtere på en gang, hvis træningen skal være opbyggende.

Hvor meget træningsstress, vi kan håndtere, er meget afhængig af en masse faktorer som træningsalder, træningsstilstand, alder, ydre stress påvirkninger, generelle sundhed, kost, genetik og ikke mindst søvnmønster. Det er derfor umuligt at spå 100%, om hvornår nok er nok. De bedste sportsfolk kan med ret stor præcision mærke, hvornår deres krop kan håndtere mere og hvornår de har fået nok.

Selv topatleter, som deltager i Tour de France, laver til tider fejl, og frygten for at træne for lidt er faktisk ofte årsag til, at topatleter overhører kroppens signaler og ender i overtræning.

Det er dog langt fra kun topatleter, som slås med overtrænings problemer. Mange motionister oplever perioder, hvor balancen imellem hverdagen og træningen ender galt med kronisk træthed, dårligt humør og sågar mild depression til følge. Dette opstår ofte, når vi presser kroppen på for mange af ovenstående kriterier samtidig.

Man kan sammenligne det med en lille kommune, som har sit eget brandvæsen. De lokale brande, som opstår formår brandvæsnet at slukke, inden de udvikler sig. Hvis det samme brandvæsen pludselig skal til at dække 3 nabokommuner også, bliver de ikke i stand til at slukke branden i nabokommunerne, men heller ikke i deres egen gamle kommune. Sådan virker vores krop også. Så vi kan altså ikke regne med, at vi kan gå fra 37 timers arbejdsuge til 60 timer også bevare den samme træningsmængde. I sådan et tilfælde må man skære i enten arbejdsmængden eller træningsmængden, selvom det kan være lysten til at træne, er der.

For mange kan lysten til at træne også overdøve fornuften og selvom man godt kan mærke, at man har en træt og slidt krop, vælger man at træne alligevel og følelsen er ofte, at der lige går 30 minutter før kroppen er i gang, men så kører det faktisk ok. Det vil dog være svært at køre noget, som ligger i den anaerobe zone, men det under går fint. Når man så kommer hjem og bliver kold får man igen utrolig trætte ben.

Her skal man lytte til kroppens signaler og vægte restitution. Træning på en træt krop, giver ikke meget forbedring og risikoen for sygdom eller dårligt humør/manglende motivation er overhængende.

Så lad altid fornuften råde og husk, at det er kvaliteten i træningen, som gør forskellen. Oplever du nogle af ovenstående signaler, er det en god ide at tage kontakt til en træningsfaglig person, som kan vejlede dig.

Husk at træning ligesom andre gode ting kan være skadelige i ufornuftige mængder.

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype