Spar på energien når du kører i terrænet

Benjamin_epic
Benjamin Justesen
27/12-2018

Spar på energien

Når man kører i skoven eller andre steder i terrænet, er den største udfordring at bevare energien. Når vi skal accelerer et legeme eller genstand op i fart, koster det meget energi. Når genstanden har opnået en fart, koster det mindre energi at holde farten. Det vil praktisk sige, at det koster mere energi at skifte hastighed end at holde den stabil. Så hver gang du bremser din cykel, smider du den dyrt købte energi væk.

Når vi kører ned af bakke, er det selvfølgelig en anden situation, for her kommer energien fra tyngdekraften og ikke dig selv. Men med mindre du har taget liften op på toppen af bakken, har du betalt energien på et tidligere tidspunkt.

Når jeg underviser i MTB, oplever jeg ofte, at deltagerne vil lære at køre hurtigere på sporet. Mange prøver desperat at træde hårdere imellem svingerne, med det resultat at de skal bremse mere i næste sving. Resultatet bliver ofte, at farten stiger marginalt, men at det bliver væsentligt hårdere at gennemfører arbejdet.

Det næste problem er, at når du bremser hårdere, mister du lettere grebet i underlaget og din evne til at styre cyklen bliver dårligere. Cyklen bliver påvirket negativt i styringen under hård opbremsning, særligt udtalt på en cykel med affjedring. Sidst men ikke mindst stivner vi ofte i overkroppen, når vi er aktivt bremsende og det betyder, at vores balance på cyklen bliver kompromitteret, hvilket ofte gør, at vi tendere til at overbremse.

Så når jeg skal lære deltagere, at få mere fart på cyklen i terrænet, er det første jeg starter med, at lærer dem at bremse mindre og tilpasse farten en smule når de skal svinge. Så fart handler ikke altid om at træde hårdere med om at bremse mindre.

En øvelse jeg ofte benytter er, at find et spor med flere sving, som går en smule nedad. Så starter jeg med at kører stykket langsomt men uden at benytte bremserne og langsom øger jeg farten. På et tidspunkt bliver man nødt til at bremse, men de fleste vil opleve, at de kan køre væsentligt hurtigere igennem svingene, end de havde troet.

Så vil du øge farten i terrænet, vil disse gode råd give dig mere fart for de samme kræfter. Husk altid at træne samme med andre og at benytte hjelm.

TCC Logo(3)

Snart er der fart på!

Opret din bruger i dag og få adgang til artikler, konkurrencer og fordele. Du får mere end 400 artikler at boltre dig i – med nye artikler hver uge.

… og prisen? Det koster ikke noget!

Relaterede indlæg

opret dig som bruger

Bliv en bedre cykelrytter

Vi tager dig med ind i den virkelige cykelverden og deler viden og erfaring med dig gennem artikler, guides og video-guides.

Mere end 400 artikler samt nye artikler hver uge

Om din favorit disciplin er MTB, race eller grus og om du kører 1-2 ture om ugen eller er A-licens rytter, så har vi med garanti artikler med inputs, tips og tricks, der kan gøre dig til en bedre rytter.

Hent app’en og kom i gang i dag.

The Cycling Club Login

Indtast dit brugernavn og adgangskode, eller login med Apple- eller Google-id (forudsætter at du har oprettet din bruger med Apple- eller Google-id).

Endnu ikke medlem?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på skype